Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noi probleme de sănătate induse de pandemie. Ce este bruxismul și cum ne poate distruge dantura

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe măsură ce lunile trec, ies la suprafaţă noi probleme de sănătate induse de pandemie. Scrâşnitul dinţilor numit bruxism de specialişti a început să-i trimită pe oameni în cabinetele dentiştilor.

E o reacţie automată încă insuficient studiată, dar care poate ajunge să distrugă în mai puţin de 1 an toată dantura anterior sănătoasă. Cel mai probabil boala are drept cauză problemele emoţionale adică stresul, depresia şi anxietatea care i-au atins pe mulţi români în ultima perioadă.

Pacienţii recunosc că niciodată nu au fost mai îngrijoraţi. Deruta şi senzaţia de necunoscut se traduc şi prin reacţii organice. Bruxismul e o frecare inconştientă a celor două arcade dentare.

Mioara Grigoraș, psiholog: "În continuare avem starea de izolare. Ne este frică, ne este teamă. Mintea noastră percepe lucrurile astea ca o reacţie primitivă. Stresul este la cote ridicate, nu mai zic de anxietate. Duc spre apariţia bruxismului".

Un studiu al medicilor din Tel Aviv a arătat că, în 2020 - an în care pandemia de coronavirus ne-a indus o stare în plus de stres - frecvenţa cazurilor de bruxism a crescut de la 35, la 47%. Stomatologii de la noi confirmă şi ei creşterea.

Citește și
coronavirus
Regatul Unit intensifică procesul de vaccinare, pe fondul creșterii alarmante a cazurilor de COVID

Andy Leibovici, stomatolog: "În termeni populari, frecarea dinţilor. Acesta poate fi diurn său nocturn şi, ca şi cauză finală, poate duce până la pierderea dinţilor".

Forţele declanşate în crizele de bruxism, care pot dura nopţi la rând, sunt uriaşe. Pacienţii văd cum dantura începe să se macine rapid.

Corina Panțel, Asociaţia Stomatologilor: "Uzura accentuată a smalțului modifică şi aspectul facial. Scade nivelul etajului inferior al feței".

Pentru că dinţii de jos, mai fragili, sunt retezaţi. Apoi încep să se deplaseze şi se cariază.

Dumitru Muntean, stomatolog: ”Va trebui să poarte aparat dentar sau să li se facă obturaţii, faţete sau coroane”. Soluţii există, dar tratamentul e îndelungat. Se toarnă gutiere ultrasubţiri din acrilat care trebuie purtate, în cazuri de afectare severă a dinţilor, 24 de ore pe zi. În cazuri uşoare, doar noaptea.

Cristina Mihai, Ortodont: ”Gutiera are cam 1,5-2 mm grosime. -Dar totuşi alterează vorbirea, dicţia. Și un fir de păr dacă simţim pe limba ni se pare un plus”.

Reporter: ”Dar şansele de a rezolva problema în final care sunt?”

Cristina Mihai, Ortodont: ”90%, dacă pacientul ascultă indicaţiile medicului”.

Tratamentul durează între 6 şi 9 luni, timp în care frecarea e atenuată iar dinţii rămân protejaţi. La fiecare două săptămâni, progresia trebuie evaluată.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult