Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ultimele clipe de viață ale lui David, tânărul peste care s-a prăbușit zidul internatului. Mărturia colegului său de cameră

Your browser doesn't support HTML5 video.

Administratorul firmei, care a executat lucrările la clădirea prăbușită din Odorheiu Secuiesc, a fost reținut pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Un adolescent a murit strivit sub moloz, iar trei fete au fost rănite. Patronul firmei de construcții a coordonat nemijlocit lucrările de excavație și nu ar fi respectat cotele prevăzute în proiect, spun anchetatorii.

Laszlo Szilveszter Sandor este adminstrator și acționar unic al firmei care a făcut șanțul, de-a lungul clădirii internatului. A ordonat angajaților să sape peste doi metri, până în partea de jos a fundației, deși adâncimea maximă prevăzută în proiecte era de maxim un metru și 10 centimetri, au stabilit anchetatorii.

Lucrările s-au făcut cu excavatorul, ca să meargă mai repede. La ieșirea de la audieri, Laszlo a refuzat să dea explicații.

Urmarea deciziilor sale e tragică. Internatul s-a prabușit peste elevii aflați înăuntru. David era unul dintre ei. Handbalist la clubul din Odorheiu Secuiesc, voia să se odihnească.

Citește și
Kareem-Abdul Jabbar
Legendarul baschetbalist Kareem-Abdul Jabbar, internat de urgență în spital după ce a căzut în timpul unui concert

Laszlo Barna, colegul de cameră al lui David: „S-a urcat în patul lui cu căștile pe urechi, s-a întins, s-a învelit”.

La nici trei minute după acest moment, o trăime din clădire s-a năruit.

Salvatorii au ajuns în patru minute la locul dezastrului.

Prima victimă, o fată, a fost scoasă din mormanul de moloz în jurul orei 16 și 20 de minute. Era constientă.

A doua elevă, după o jumătate de oră. Era semiconștientă. După încă o oră a fost găsită a treia fată, în stop cardio-respirator.

În tumultul general, cineva își aduce aminte că, în clădirea prăbușită, a rămas David și începe să îl strige.

De sub mormanul de moloz, David a fost scos inconștient. Aproape o oră doctorii au încercat să îl resusciteze. Băiatul s-a stins în brațele lor.

Colegul lui de cameră regretă că n-a avut timp să îl avertizeze.

Laszlo Barna, colegul de cameră al lui David: „Eu l-am văzut ultima oară și după aia, după aia s-a prabușit, vă zic, în trei minute după ce am plecat”.

În fața internatului unde a avut loc tragedia, colegii lui David au improvizat un mic altar și au aprins toată ziua lumânări. Toți se roagă și ca Orsolya, cu leziuni grave la coloana vertebrală, acum, internată în spital în Târgu Mureș, să supraviețuiască.

De marți se caută vinovații.

Elev: „Șantierul, totul e din cauza șantierului”.

11 martori au fost audiați în dosar, iar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a preluat cercetările.

Gianina Oreviceanu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș: „Procurorul de caz va dispune efectuarea unei expertize tehnice în domeniul construcțiilor, dar numai după cercetarea la fața locului, în acest moment cercetarea nu se poate realiza întrucat construcția prezintă risc major de prăbușire în integralitate”.

Clădirea internatului e veche din 1910, nu a fost consolidată de mulți ani și nici măcar expertizată tehnic. Acum se făceau acolo primele intervenții: împrejmuirea cu un gard și racordarea la canalizarea orașului.

Constructorul a făcut un șanț adânc, de doi metri și jumătate, și o lățime similară, continuu, lipit de imobil. Posibil ca nerespectarea intedicției prevăzută în autorizația de construire să fi declanșat colapsul.

În anchetă, apar și alte alte întrebări. De pildă: de ce lucrările se făceau cu adolescenții în interiorul clădirii? Și cine trebuia să verifice că firma care executa lucrarea, administrată de Laszlo Sandor, respectă ce este scris în autorizația primită de la primărie.

Paul Racoviță, inspectoratul de stat în Construcții: „Orice accident de natura asta putea fi evitat. Cu puțină atenție, cu puțină grijă și cu respectarea elementelor tehnice pe care le avem în vigoare în acest moment. Cred că există, din ce mi-am dat seama până acum, o necoraelare între ce este fizic în teren, cu partea de proiect”.

Clădirea internatului aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolică din Alba Iulia, care a închiriat-o primăriei.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Responsabilitatea pentru punerea în siguranță este partajată între proprietar și cei care o administrează cum sunt ele partajate, este o chestiune de contract de închiriere”.

În loc să se partajeze, responsabilitatea este pasată, însă de la unii la alții.

Arpad Galfi, primarul din Odorheiu Secuiesc: „Este un diriginte de șantier, este un proiect manager, este un constructor și dânșii... Deci instituțiile o să facă demersurile, verificările, ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat”.

Diriginetele de șantier trebuia contractat de Arhiepiscopia Romano-Catolică, beneficiar al lucrării. Biserica a transmis, însă un comunicat care nu lămurește lucrurile.

„Intenția de a efectua lucrări de refacere a gardului de împrejmuire, a porții de acces și a rețelelor de instalații în apropierea clădirii ne este cunoscută. Arhiepiscopia a demarat o anchetă internă și dorește ca experții să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbușirii clădirii”, se arată în comunicatul transmis de Biserică.

Noi detalii privind ancheta

Informația cea mai importantă este că lucrările de la internatul liceului Tamasi Aron s-au făcut fără contract.

Stelian Vereș, directorul economic al Arhiepiscopiei, a recunoscut, într-o convorbire telefonică, acest lucru, și a precizat că hârtiile urmau să fie întocmite curând.

Firma de construcții Lareno-Fa a mai executat multe lucrări pentru bisericile și primăriile din Harghita.

Pe site-ul licitații publice figurează cu 29 de contracte pe bani publici, anul acesta și în 2022. Chiar și la liceul Tamasi Aron a mai lucrat.

Directorul unității de invațamant spune că a fost mulțumit de serviciile prestate anterior și că, nefiind specialist, nu a verificat ce făceau muncitorii zilele trecute.

Potrivit legii, ar fi trebuit ca un diriginte de șantier, desemnat de beneficiarul lucrărilor, Arhiepiscopia din Alba Iulia, să supravegheze șantierul, însă directorul nu l-a văzut pe acolo. Posibil să nu fi existat, atâta vreme cât lucrările s-au făcut pe vorbe, fără documente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult