Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nici albinele nu mai fac miere. Apicultorii încearcă să le ajute cu zahăr şi sirop

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost un an greu pentru apicultură. Din cauza ploilor interminabile, producţia de miere a scăzut dramatic.

Pentru a le veni în ajutor celor din domeniu, Ministerul Agriculturii va acorda câte 20 de lei pentru fiecare familie de albine. Ar fi fost nevoie de cel puţin dublu, se plâng cei care îşi numără acum pagubele.

Doru este apicultor în Timiş şi are 400 de stupi. În această vară asta a cules cel mult zece kilograme de miere de la unul singur. Pe lângă faptul că nu a avut ce să vândă, a fost nevoit să cumpere zahăr şi siropuri pentru albine.

"Unul dintre cei mai slabi ani, într-o viaţă de apicultori sunt câţiva ani foarte buni, dar se număra pe degete", spune Doru Groza

Pentru a-i ajuta, Ministerul Agriculturii le va oferi în această toamnă câte 20 de lei pentru fiecare familie de albine. Potrivit hotărârii de Guvern, aceşti bani reprezintă jumătate din suma necesară apicultorilor ca să cumpere hrana albinelor.

Citește și
ambulanta pe camp
A murit după ce a fost înţepat de aproape o mie de albine. Planta care le-a făcut agresive

Cosmin Vatriş, membru Asociaţia Apis Banatica: "20 de lei e infim. Ce ne doare cel mai mult e că nu se conştientizează un lucru: albina este benefică pentru mediu şi tot ce înseamnă agricultură, normal ar trebui să existe un sprijin tocmai din punctul ăsta de vedere."

Dan Ciublea – apicultor: "În trecut au fost medii de la 20 la 80 de kilograme, în funcţie de culturi. Anul ăsta cine a scos în medie zece kilograme e un apicultor fericit. Dezastrul a continuat şi cu preţul achiziţiei de miere, care a fost cel mai scăzut preţ de când ştiu eu achiziţia de miere în România."

Pentru a primi banii, apicultorii trebuie să depună mai multe documente la Direcţiile Agricole Judeţene până în data de 31 octombrie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult