Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ne așteaptă noi scumpiri la pompă. Expert: Stocurile noastre de carburanți sunt minime, “nu suntem la adăpost”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În luna iunie, am putea vedea creşteri la pompă de până la 40 de bani pe litrul de motorină şi benzină, ca efect al sancţiunilor impuse asupra petrolului rusesc, a declarat, pentru ŞtirileProTV, specialistul în pieţe internaţionale Claudiu Cazacu.

Numai în ultima lună, au fost creşteri și de 60 de bani pe litrul de carburant la pompă. În lunile următoare, ne așteaptă noi scumpiri.

Claudiu Cazacu: ''Într-un scenariu de bază, am putea vedea creșteri ale prețurilor carburanților cu aproximativ 35-40 de bani pe litru în perioada următoare - pe parcursul lunii viitoare, cam așa vedem în momentul de față. Într-un orizont mai lung, cred că sunt posibile aprecieri încă și mai mari decât acestea.''

Avem stocuri minime de benzină și motorină

Pe de altă parte, România are stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere, stabilite la 1,48 milioane de tone - o cantitate care nu ne pune la adăpost de eventuale întreruperi în lanțul de aprovizionare, spune Cazacu.

Claudiu Cazacu: 'E bine că avem stocuri, ne asigură un tampon de siguranță, se adaugă la producția noastră, însă e insuficient pentru a ne feri cu totul de furtună pe termen mai lung. Din păcate, producția noastră este în declin de ceva vreme și fără noi zăcăminte gradul de acoperire din producția internă e pe un trend descendent în ultimii ani.''

Citește și
tir, benzinarie
Preţurile petrolului au crescut cu aproximativ 4%. Benzina, maxim istoric în SUA

Ce soluții are România pentru a se aproviziona cu carburanți, la Știrile PRO TV de la ora 19.00

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult