Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nave ultramoderne intrate în dotarea Gărzii de Coastă. Înlocuiesc vase construite acum mai bine de jumătate de secol

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două nave maritime de patrulare ultra-moderne au intrat, joi, în dotarea Gărzii de Coastă.

Acestea vor monitoriza apele noastre teritoriale, dar vor merge și în misiuni externe și vor interveni la nevoie. Sunt pregătite, printre altele, să înfrunte furtuni cu valuri de patru spre cinci metri. Ambarcațiunile au fost construite pe șantiere din Turcia și de la noi și au costat 26 de milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile. 

Cele două nave și-au început serviciul cu un test în larg.

Cu o lungime de aproape 43 de metri și o greutate de 300 de tone, acestea vor înfrunta valurile cu peste 50 de kilometri pe oră. Într-o misiune pot parcurge 600 de mile marine.

Echipajul noilor nave de patrulare este format din 28 de membri. Navele de patrulare sunt dotate și cu bărci de ultimă generație, de mare viteză, iar în cazul unei operațiuni de salvare aici pot fi adăpostiți 80 de oameni.

Citește și
migranti, marea neagra, paza de coasta, deriva,
Ambarcațiune cu 120 de migranți plutește în derivă în largul Mării Negre

Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă: „Putem detecta orice țintă, indiferent că e timp de zi, timp de noapte. Oferă o distanță foarte mare pe care o poate parcurge”.

Liana Constantin, director financiar al DAMEN: „Sunt echipate cu sisteme de navigație și supraveghere de ultimă generație, care le permit să detecteze și intercepteze în mod eficient potențialele amenințări”.

Corpurile ambarcațiunilor au fost asamblate în Turcia, iar tehnologia de supraveghere și monitorizare a fost montată pe șantierul din Mangalia. Vasele înlocuiesc două modele din 1969.

În total, Garda de Coastă are 28 de nave de intervenție, care acoperă un spațiu maritim de 30.000 de km2. Cea mai importantă, care este folosită și în misiuni internaționale și a salvat până acum aproape 1.000 de migranți, este „Ștefan cel Mare”. Și cele noi vor participa la misiuni în afara spațiului național.

Poliția de Frontieră Română gestionează peste două mii de kilometri pătrați de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 243 de kilometri pătrați sunt la Marea Neagră. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult