Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care un francez a venit să se angajeze în Cluj. ”Șansa asta n-aș fi avut-o în Franța”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Facultățile de profil din România scot prea puţini specialiştii IT care nu acoperă cererea uriaşă de pe piaţă. În toată ţara, în acest moment, ar fi nevoie de aproape 40.000 de programatori.

Unele companii şi-au adus IT-iști din Olanda, Franţa sau Spania. Străinii spun că primesc salarii comparabile cu cele din Occident şi au oportunităţi să avanseze în carieră.

Alfonso este programator spaniol care a lucrat la Berlin. Acolo a cunoscut câţiva români care i-au povestit despre Cluj, oraşul IT-iștilor. Bărbatul de 37 de ani şi-a făcut bagajele şi a venit aici. De două luni, lucrează la o companie de IT.

"Am văzut că oraşul a crescut foarte repede, sunt mai multe locuri de muncă în IT, cel puţin pentru mine, sunt mai bune decât altele. În afară de vremea de la voi, totul este în regulă", spune Alfonso Fernandez.

O altă firmă de IT din Cluj, care colaborează cu clienţi din Olanda, l-a pus la conducere pe Carly, un olandez de 32 de ani.

"Salariile sunt ceva mai mici decât în Olanda, dar dacă luăm în considerare pe ce poţi cheltui acest salariu într-o lună, atunci programatorii români câştigă mai bine, pentru că aici preţurile sunt mai mici", este de părere Carly Schone.

Într-o altă companie, îl întâlnim pe Vincent. A venit din Franţa cu programul de studii ERASMUS şi s-a angajat la noi.

"Am decis să rămân în România, pentru că am descoperit că am mai multe oportunităţi aici. Acum sunt Project Manager, coordonez 80 de oameni. Am doar 24 de ani şi cred că şansa asta nu aş fi avut-o atât de devreme în Franţa", este de părere Vincent Doare. Numai în Cluj e nevoie de 10000 de IT-iști. În toată ţara numărul se ridică la 40000. Pentru că găsesc foarte greu programatori români, reprezentanţii firmelor de profil caută şi străini.

"Industria IT se dezvoltă şi e în continuă dezvoltare. Va fi o nevoie acută de specialişti. Echipele noastre de recrutare deja urmăresc forţa de muncă din alte locaţii. Noi suntem în continuă căutare. Dacă găsim specialişti în alte ţări îi vom reloca. Nu solicită salarii mai mari decât media pe care o avem noi aici în companie", explică Constantin Chifor, director companie IT.

"Firmele preponderent de IT trebuie să se reorienteze spre aducerea de personal din ţări din zone unde până acum nu prea am avut acces. Zona Asia, zona Vietnam este foarte uşor de gestionat deja în relaţia României", explică Lucian Fanea, economist.

În România sunt peste 8000 de companii de IT, în care lucrează mai bine de 100000 de angajaţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult