Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul nobil pentru care voluntari ai comunității săsești din Alba produc turtă dulce. Unde vor ajunge banii câștigați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bucuria de a dărui și de a aduce un strop de speranță pe chipurile celor aflați în nevoie i-a transformat pe zeci de voluntari ai comunității săsești din Sebeș, județul Alba, în... patiserii.

Ei coc și decorează cu măiestrie case și figurine din turtă dulce, în spiritul Crăciunului. Figurinele vor fi vândute la un târg, iar banii vor ajunge la familiile aflate în nevoie și la copiii bolnavi.

Bucătăria parohiei evanghelice din Sebeș s-a transformat într-un mare laborator. Zeci de ajutoare ale moșului muncesc de două săptămâni la modelarea și decorarea figurinelor de turtă dulce. Bunătățile sunt pregătite după rețete săsești, ce au în compoziție miere din belșug și mirodenii: anason, scorțișoară şi cuișoare, care dau desertului o aromă ce te duce cu gândul la copilărie.

Fiecare are o sarcină precisă, pentru ca turta dulce să prindă formele dorite și să fie gata la timp.

Băiat: „Secretul este să o frâmântăm și să tăiem formele. După să o punem în cuptor.”

Medeea, voluntară: „O vindem la oamenii care stau în spitale.”

David, voluntar: „Vin aici pentru a face o faptă bună.”

Elena, voluntară: „Noi o să le vindem la târgul de Crăciun pentru copiii săraci.”

De la steluțe, Moşi Crăciuni, brăduți și până la căsuțe de poveste - toate sunt decorate cu multă măiestrie, cu spumă și bomboane colorate.

Sopfie, voluntară: „Aceasta este căsuța mea, am lucrat aproximativ trei ore la ea, i-am făcut chiar și geamuri.”

Cosmin, voluntar: „Cea mai grea parte este cu liniile și să găsești idei noi.”

Cofetarii comunității săsești muncesc timp de o lună ca să poată termina la timp toate bunătățile din turtă dulce. Povestea figurinelor ce aduc magia Crăciunului a început în urmă cu 16 ani, din dorința de a face fapte bune. Acum, sute de căsuţe care mai de care mai frumoase ajung în toată țara, dar și în străinătate.

Anamaria Dahinten, inițiatoare: „A devenit tradiție în Sebeș ca la începutul lunii decembrie să ne vedem în fața bisercii evanghelice și să comercializăm turtă dulce, în fiecare an având alte cazuri pentru care donăm banii.”

Figurinele și casele din turtă dulce vor fi vândute la târgul organizat la biserica evanghelică din Sebeș, pe 10 decembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult