Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mister asupra bărcii străine descoperite la Tuzla. Ce ar putea fi, de fapt, și ce misiune ar fi avut

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ambarcațiunea recuperată acum două zile din mare la Tuzla ar putea fi o dronă marină transformată dintr-o ambarcațiune de salvare și căutare pe mare.  

Deocamdată, nimeni nu a confirmat dacă avea dispozitive explozive și aducerea ei în Portul Constanța a fost un pericol. Ministerul Apărării a transmis doar că șalupa găsită în derivă s-a dovedit „un vehicul marin fără pilot".

Specialiștii spun că ar putea fi o ambarcațiune care transporta echipamente militare spre Insula Șerpilor.

Ambarcațiunea suspectă a fost zărită de Garda de Coastă la aproximativ 20 de mile marine de Tuzla.

O navă a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a plecat spre ea. Mai ales că existau informații potrivit cărora barca putea conține echipamente explozive.

Citește și
drone
România, pas important pentru apărare. Țara noastră testează drona cu fir, care poate să stea în aer 24 de ore

Daniel Năisescu, comandant navă Artemis ARSVOM: ”Am fost solicitați să intervenim pentru un obiect plutitor cu o eventuală periculozitate pentru navigație. S-a găsit o barcă răsturnată, nu s-au găsit membri de echipaj la fața locului".

Despre un posibil pericol reprezentat de aducerea ei în Portul Constanța, printre nave pline de combustibil, nimeni nu a vrut să vorbească.

De la Tuzla, unde a fost descoperită ambarcațiunea, a fost adusă în dana 78, practic în inima Portului Constanța. Aici se descarcă nave, sunt foarte multe silozuri și muncesc sute de oameni care joi au fost evacuați.

În acest timp, ofițerii de la Brigada Antitero SRI au inspectat nava. Contraamiralul de flotilă în retragere Sorin Learschi este de părere că ar putea fi vorba despre o dronă de testare sau ambarcațiune care transporta echipamente militare spre Insula Șerpilor.

”Sorin Learschi, contraamiral de flotilă în rezervă: Elementul central al acestei ambarcațiuni este acest obiect, aici este partea de comunicație, probabil asta e o antena starlink. Dacă ar fi o încărcătură explozivă aici nu știi exact de ce tip este, poți să îți dai seama de un volum, dar nu spune foarte mult. Nu este o carcasă goală, e clar! Reporter: A stat mult în apă? Răsturnată? Sorin Learschi: Părerea mea că a stat destul de mult, vedeți aceste depuneri, aceste depuneri se fac în câteva luni de zile".

Ce a transmis MApN

Am încercat să obținem un punct de vedere de la MApN referitor la prezența ambarcațiunii foarte aproape de navele comerciale din Portul Constanța. Nici reprezentanții Autorității Navale Române și nici cei de la Căpitănia Zonală Constanța nu au oferit detalii despre decizia de a aduce ambarcațiunea în inima portului.

Reprezentanții MApN au transmis printr-un comunicat că barca s-a dovedit "un vehicul marin fără pilot", fără a da alte explicații.

Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al MapN: "Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, a pus în aplicare procedurile operaționale specifice de cercetare a ambarcațiunii".

Pentru siguranța navigației, dar și a activităților desfășurate în Portul Constanța...

"Barca de intervenție rapidă a fost adusă de o navă a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare aici, în Midia, într-o zonă de siguranță a poligonului de trageri".

Deocamdată, cercetările sunt în curs. Nicio autoritate nu a confirmat dacă ambarcațiunea va fi detonată sau, dacă se va dovedi că aparține Ucrainei, va fi înapoiată țării vecine.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult