Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministerul Mediului vrea ordin pentru împușcarea a 140 de urși. Care ar fi condițiile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Mediului pune în dezbatere publică un nou ordin care permite împuşcarea a 140 de urşi, în cazul în care fac pagube sau atacă oamenii.

Măsura este contestată de ecologişti, care spun că nu rezolvă problema. Dezabaterea are loc în vreme ce tot mai multe animale îşi fac apariţia în zone populate, şi nimeni nu ştie sigur, câte exemplare avem în ţară.

Ursul care se apropie periculos de grupul de turişti a fost filmat în zona cetăţii Poenari din Argeş. În locul de picnic de acolo, astfel de secvenţe se delureaza frecvenet - susţin pădurarii. Grav este oamenii nu constintizeaza riscurile.

Mihai Coman, angajat Ocolul Silvic Vidraru: "Foarte periculos, extraordinare de periculos! Sunt inconştienţi."

În zonă, numărul urşilor a crescut mult în ultima perioadă - spun cei de la Ocolul Silvic. Ar fi trebuit să fie 40, dar acum potrivit acestora ar fi peste o sută.

Citește și
Mărturia unui bărbat desfigurat de urs. A scăpat după ce a mușcat bestia de limbă. FOTO - 2
Mărturia unui bărbat desfigurat de urs. Gestul șocant care l-a salvat de la moarte. FOTO

Din acest motiv, autorităţile au decis să închidă accesul pe cele 1480 de trepte care duc la Cetatea Poienari, aflată în vârf de munte.

Fortăreaţă, care l-a adăpostit pe Vlad Ţepeş, nu mai poate fi vizitată.

Astfel de restricţii au fost impuse şi în alte locuri.

Florin Onea, director hotel: ”Tot turismul din zona Transfăgărășanului începe cu "NU". Nu se urcă la Cetate, nu se iese din hotel, nu se urcă la Zeul Electricităţii. Frustrarea este şi a noastră şi a turiştilor, când începi să le spui :"Nu, nu, nu", înseamnă şi foarte mulţi bani pierduţi”.

Turist: Cred că este al treilea urs care îl vedem, suntem de luni aici. Reporter: Vi s-a spus să nu ieşiţi, că e periculos? Turist: Da, am fost anunţaţi.

În staţiunea Băile Tuşnad sălbăticiunile apar zilnic pe străzi. Se plimba printre turişti şi intră chiar în cofetarii sau restaurante.

Maiferele sunt atrase şi de mirosurile din containerele de gunoi din care mănâncă, la grămadă, resturi alimentare şi pungi din plastic.

Turistă: "La restaturant eram şi a intrat în restaurant, abia l-au gonit doi chelneri, osparari, ce erau... groaznic... "

Unii se tem că  că ordinul ar fi o acoperire pentru vânarea urșilor  

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un ordin care permite împuşcarea sau relocarea a 140 de urşi, dacă există dovezi clare că au creat pagube ori reprezintă un risc pentru siguranţa populaţiei.

La rândul lor ecologiştii de la ''Agent Green'' au strâns deja aproape 30.000 de mii de semnături pentru o petiţie care se opune acestei soluţii.

Gabriel Păun, președinte Agent Green: "Momentan am văzut ministerul preocupat doar de efecte şi nu ştiu decât glonţ, puşca, ici pe colo câte o relocare. Trebuie să avem grijă să nu le oferim acces la hrană şi nici în zone unde se depozitează deşeuri. Dacă punem capăt surselor de hrană pentru urs, ei nu o să mai vină." Alţii se tem că ordinul este doar o acoperire pentru vânarea unor trofee.

Mihai Pop, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice: "Este total inutil din să scoţi din populaţie random, aleatoriu un urs. Tu poţi să reduci populaţia cât ai dori, dacă exemplarele cu probleme nu sunt scoase cu prioritate, problemele rămân."

O soluţie pentru problema urşilor ar fi relocarea lor în alte ţări. Până acum însă România nu a primit nicio cerere.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult