Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de români au protestat în țară. Un interlop din Târgoviște s-a filmat aruncând petarde

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câteva mii de români au continuat să protesteze în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Capitală. Manifestanţii au mărşăluit pe străzi, nemulţumiţi de noile restricţii impuse după creşterea numărului de infectări.

La rândul lor, jandarmii au sancţionat diverşi indivizi, unii înarmaţi, care se pregăteau să provoace noi incidente violente.

Cu lozinci, unele chiar vulgare, cei aproape 300 de oameni care au ieşit pe stradă în Constanța au stârnit indignare în oraş. Un şi-a pierdut, de curând, tatăl din cauza coronavirusul. Deznădăjduit, i-a confruntat pe protestatari de la fereastră.

„A murit tata acum două zile de COVID. Acum două zile a murit tata de COVID şi voi protestaţi!! Să vă fie ruşine! Oamenii la infecţioase acolo se luptă să vă facă bine şi voi. Să nu ajungeţi acolo.”

Reacţia mulţimii care huiduie fără compasiune în fața dramei tânărului nu poate fi explicată. Constanța are o incidenţă de 6,4 cazuri la mia de locuitori. Infecţia cu SARS-CoV-2 a făcut în judeţ aproape 40.000 de victime. 940 nu au supravieţuit bolii, iar în spitale din zonă secţiile de ATI sunt pline.

Mai mulţi indivizi cu un trecut violent au participat la protestele din ţară, anunţă poliţia. Tot ei au fost printre cei care au chemat, pe internet, oamenii în stradă şi au instigat la nesupunere.

El este Dragoş Aurelian Ioan - poreclit "Turku". Poliţia spune că este un cunoscut membru al lumii interlope din Târgovişte. În trecut a făcut 13 ani de închisoare pentru omor. Acum s-a filmat când arunca petarde în stradă, în timpul protestelor.

După acest incident "Turku" a fost reținut. Pe contul lui de Facebook, anchetatorii au descoperit mesaje prin care îndemna la mutilarea jandarmilor.

Pietre, bucăţi de marmură şi bâte care urmau să fie folosite în timpul confruntărilor cu jandarmii au fost găsite în spatele unui monument din Galaţi, unde a avut loc un alt protest.

Patru participanţi găsiţi cu arme albe la ei au fost sancţionaţi. Unul este un copil de 13 ani. Într-o maşină care a adus oameni la mişcările de stradă, şoferul avea ascunsă o macetă cu lama de 40 de centimetri.

În Brăila, în schimb, protestatarii au acuzat abuzuri ale forţelor de ordine.

Câteva imagini cu un băiat de 16 ani prăbuşit lângă o maşină şi un jandarm alături au fost distribuite pe internet că să susţină reclamaţiile.

Parchetul militar a preluat ancheta. Se vac vericări pentru purtare abuzivă.

Pentru a doua seară, medicii, cosiderați eroii pandemiei peste tot în lume, au devenit ţinte. În Iași, la o oră la care doctorii luptau pentru vieţile a 50 de bolnavi, protestatarii strigau „Hoții, jos masca!”.

Diana Cimpoieșu, medic șef UPU Smurd Iași: „A produs tristeţe şi revoltă echipei de urgenţă, pentru că după un an de muncă şi eforturi şi sacrificii şi chiar jertfe, că sunt oameni care nu înţeleg importanţa prevenţiei, ar putea să se gândească măcar câteva secunde la durerea, lacrimile celor care și-au pierdut pe cineva drag, un soț, un părinte, un copil.”

Împotriva restricţiilor impuse de autorităţi s-a mărşăluit şi în Bucureşti. În mare parte oamenii nu au purtat măşti de protecţie. În schimb, nu au lipsit vuvuzele. O femeie a venit cu biblia în mână, dar la un moment dat un coleg de protest i-a smuls-o.

Pe un carton, o tânără a îndemnat la deschiderea sălilor de sport iar un bărbat în costum de SuperMan venit cu bicicletă la protest a scris pe o hârtie "Jos Guvernul!"

În faţa Palatului Cotroceni, jandarmii au format două rânduri şi au împiedicat mulţimea să se apropie prea mult de clădire.

Protestul de marți seară din Capitală a fost paşnic. Nu s-a mai aruncat cu pietre în jandarmi şi nu s-au mai spart vitrine şi tonomate de alimente. În schimb, mai mulţi tineri au refuzat să se legitimeze şi au sărit turnicheţii unei staţii de metrou în încercarea de a se face nevăzuţi.

Mişcări similare au mai fost şi în Botoşani, Vaslui şi Arad.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult