Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de români au încasat pensia suplimentară prin Pilonul 2. E cea mai mare valoare semestrială de la lansarea sistemului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 11.000 de români au început să încaseze pensia suplimentară prin Pilonul 2, în primul semestru din acest an.

Banii reprezintă 20% din totalul plăților efectuate de la înființarea sistemului, acum 14 ani, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară. Numărul celor care contribuie la Pilonul II se apropie de 8 milioane.

Suma medie primita de cei inscrisi la Pilonul 2, ieșiți la pensie a fost de 14.545 de lei. Cei mai mulți au ales să primească toți banii o dată.

Daniel Apostol, Directia de comunicare ASF: "Dacă ne uităm un pic la modul de efectuare a plății, majoritatea celor care au solicitat acordarea sumelor cumulate în Pilonul 2 majoritatea au optat pentru plata unică. De exemplu, ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plati unice în valoare de peste 100 milioane de lei, plăți eșalonate în valoare de 56 milioane lei. În primul semestru al anului în curs, fondurile de pensii admin privat au făcut plăți către 11.000 de participant, beneficiari ai Pilonului 2, este cea mai mare valoare semestrială de la lasnsarea sistemului".

Cele mai multe plăți, 88 %, s-au făcut pentru că titularii au ieșit la pensie, în timp ce 11% au fost plăți către beneficiari, după decesul celor înscriși, arată datele cuprinse în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară.

Citește și
oameni pe strada
Guvernul vrea să modifice Pilonul 2 de pensii. Ce se va întâmpla cu banii a peste șapte milioane de români

Activele totale ale sistemului au trecut de 87 miliarde de lei, la finalul lunii iunie 2022. Numărul participanților a urcat la 7,88 milioane, cu 2% mai mult decât în perioada similară anului trecut, la 17 fonduri de pensii private. În timp ce contribuția medie a urcat la 235 de lei, cu 13% mai mult decât în primul semestru al anului 2021.

Pensie din Pilonul 2 este separată de cea de la stat. În cazul celor care aleg plata eșalonată din fondul privat, diferența de bani rămâne în administrarea fondului de pensii, iar suma se poate modifica.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult