Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de credincioși au participat la slujba de Bobotează de la Constanța. Tinerii au sărit în ape pentru a recupera crucea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este Bobotează, zi de mare sărbătoare pentru toţi creştinii. La malul mării, oamenii s-au strâns cu miile. Nici vorbă însă, de temutul ger din alte vremuri. În oraș au fost 12 grade, iar în apa mării 10.

Aşa că 33 de tineri s-au aruncat fără emoţii, după cruce. La mal însă, vârstnicii s-au îmbrâncit ca să pună mâna mai repede pe dopurile pentru sticlele cu agheazma.

Sărbătoarea de Bobotează a început în Constanța, puțin după răsărit. Aproape 15.000 de credincioși au ascultat slujba.

În fața catedralei, ca în fiecare an, așteptau carele încărcate cu butoaiele cu agheasmă.

Oamenii au pornit, apoi, în procesiune, spre portul turistic Tomis, unde a fost sfinţita apa.

Cum la malul mării a fost primăvară, crucea din gheață a început să se topească sub privirile oamenilor nerăbdători să prindă agheazmă.

Citește și
bobotează
Slujba de Bobotează. La Constanţa sunt așteptați 20.000 de credincioşi în Portul turistic Tomis

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „O mare liniștită, mie îmi place cu valuri, dar cum vrea Dumnezeu este mai bine!”

Reporter: „Ce le transmiteţi tinerilor care au prins crucile?”

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Să fie biruitori, crucea este semnul jertfei dar și al biruinței!"

Au fost însă și momente mai puțin plăcute.

Zeci de credincioși aproape că s-au luat la bătaie ca să prindă...dopuri.

În Buzău, crucea a fost aruncată de Arhiepiscopul Ciprian, dar, de această dată, pentru că albia râului a fost reamanajată, tinerii care voiau să o prindă au așteptat-o sub un mic baraj și nu au mai înotat ca altă dată.

La Galați, doar 4 bărbați au sărit în apa rece a Dunării.

A reușit să o prindă Robert, un tânăr navigator de 24 de ani. Robert Tioreanu: „E prima oară. Pentru tatăl meu am vrut să sar. Și-a dorit-o. Tatălui meu, care mă privește de sus."

Și aici, enoriașii s-au îmbulzit și i-au împins pe jandarmi.

În București, la Catedrala Patriarhală, slujba de Sfinţire Mare a Apei a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Preoții au pregătit 13.000 de sticle cu agheasmă şi 5.000 de pachete cu anafură.

Încă de la ora 7 dimineaţa oamenii au venit la Patriarhie pentru a lua sticle cu apa sfinţită. Oamenii urcă Dealul Mitropoliei şi pleacă de aici cu o sticlă sau mai multe sticle de doi litri cu apă sfinţită şi un pachet cu anafura."

Femeie: „Mă bucur că a fost aşa frumos şi acum plec împăcata acasă, sunt chiar fericită.”

În Bulgăria vecină, în fiecare an, pe 6 ianuarie, are loc una dintre cele mai pitorești tradiții de Bobotează. În centrul țării, în orașul Kalofer, localnicii dansează într-un râu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult