Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mihai Şora va fi înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Bellu din Capitală. Sute de oameni i-au adus un ultim omagiu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este ziua despărţirii de filosoful Mihai Şora. Regretatul eseist va fi înmormântat la prânz cu onoruri militare în cimitirul Bellu din Capitală.  

Luni seară însă, sicriul a fost depus la Biserica Albă, pe care Mihai Şora o numea „biserica inimii sale".

Până târziu în noapte, pe la căpătâiul lui s-au perindat oameni care l-au apreciat şi au vrut să-i aducă un ultim omagiu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al filosofului Mihai Sora a fost depus la Biserica Albă de pe Calea Victoriei în jurul orei 20:00. Rând pe rând, oamenii au venit să își ia rămas bun de la el.

Femeie: „În biserică venea cu mare regularitate, cu mare pioșenie și era pentru noi toți un model de smerenie. Nu venea academicianul, ci venea creștinul smerit".

Citește și
Principesa Margareta, alaturi de Principele Radu
Familia Regală a României, despre Mihai Șora: „Unul dintre reperele intelectuale şi civice ale României ultimelor decenii”
Ultim omagiu pentru Mihai Șora

Sute de oameni care l-au cunoscut pe filosoful Mihai Șora au trecut să-i aducă un ultim ogagiu. L-au întâlnit fie la Academia Română, fie la proteste în Piața Victoriei sau chiar la Biserică Albă, unde participa la sjubă în fiecare duminică.

Filosoful a fost o figură emblematică în Piața Victoriei, acolo unde - în ultimii ani - s-au dus luptele societății civile pentru adevăr. Cei alături de care își dădea întâlnire „la girafă", în fața Muzeului Antipa, în timpul protestelor, au aprins acum candele și i-au lăsat mesaje emoționante.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: „Un om cât o epocă. Un om care a văzut dictaturi, a văzut România în două războaie. Un om care cumva reușea să se ridice deasupra timpurilor și să vadă un pic mai departe și să găsească acolo lumină și optimism".

Stelian Nistor, consilier prezidențial departamentul cultură: „Președintele m-a rugat să însoțesc coroana pe care m-a rugat să o depun la catafalcul lui Mihai Șora. Președintele este plecat în Luxemburg și am făcut acest lucru cu sentimentul că aici trebuia să fiu din toate punctele de vedere”.

Cuvintele frumoase la adresa filosofului și eseistului român au curs în ultimele două zile.

Bărbat: „Nu mai avem din păcate repere intelectuale, morale și emoționale de talia dânsului. Sigur mai avem intelectuali cu carismă, care din păcate s-au compromis".

Inclusiv Maia Sandu, președinta republicii Moldova, a lăsat un mesaj pe rețelele de socializare.

Maia Sandu: „Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune încât va fi mereu parte din noi".

Până în ultimele sale zile, Mihai Șora a avut o viață activă. La 106 ani încă participa la evenimente și, de curând, a călătorit.

În 5 februarie era în aeroport, când un angajat l-a poftit să treacă pe la intrarea diplomaților, dar a refuzat politicos.

Anul trecut, filosoful a trecut prin momente grele după ce l-a pierdut pe Andrei, unul dintre cei trei copii ai săi.

Până în ultima clipa i-a fost alături a doua sa soție, Luiza Palanciuc-Şora.

Despre ziua în care va pleca spre nemurire, Mihai Şora spunea, nu cu mult timp în urmă: „Nu mă gândesc la ea. Am totală încredere că totul va fi bine. Știu că va veni".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult