Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii avertizează că nămolul cumpărat de pe plajă este de proastă calitate şi poate provoca afecţiuni ale pielii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai mulţi medici avertizează că nămolul cumpărat de pe plajă este de proastă calitate şi poate provoca afecţiuni ale pielii.  

Specialiştii spun că s-au trezit cu o avalanşă de pacienţi cu iritaţii şi chiar arsuri, provocate de acest produs. De altfel s-a demonstrat în urma analizelor că nămolul vândut de comercianţii ambulanţi poate conţine inclusiv dejecţii, de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Cât este vara de lungă plaja din Techirghiol este plină turiști dornici să își trateze afecțiunile reumatice. În aceste condiţii au apărut la tot pasul tarabe la care se vinde nămol: de la 4 la 30 de lei sticla. Când au văzut echipa Ştirilor PROTV vânzătorii au fugit. Și de-a lungul celorlalte plaje comercianţii le promit turiştilor că se vor simţi ca noi şi vor scăpa de durerile articulare şi musculare dacă iau nămol de la ei.    În realitate numai nămolul recoltat de centrele balneare, din largul lacului şi ţinut în bazine speciale, are proprietari curative. Nămolul vândut la întâmplare este de cele mai multe ori luat din dejecţiile Sanatoriului Techirghiol. Am arătat o probă unui medic:   "Probabil că este de mai mult timp recoltat, se văd marginile care deja sunt oxidate, are ceva miros caracteristic de hidrogen sulfurat, nu așa cum este nămolul în momentul extragerii când îl folosim în sanatoriu."   Medicii spun că mulţi oameni au avut de suferit după ce şi-au dat pe piele cu nămol contrafăcut. Olga SURDU, Medic Primar Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie: "Pot să apară reacții de alergie, pot mai ales vara când este combinat cu eritemul solar și pielea este mai sensibilă la factori străini".   Pentru ca terapiile cu nămol să aibă efect sunt recomandate cel puțin 14 zile şi numai în unitățile medicale specializate în balneologie.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult