Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii avertizează că medicamentele antivirale vândute pe internet pot fi periculoase

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mii de români au încercat în ultimele luni să cumpere de pe internet două tipuri de medicamente antivirale care nu sunt aprobate la nivel european și să se trateze cu ele acasă, pentru Covid.

Doctorii atrag atenția că pastilele luate fără aprobare și supraveghere medicală pot face mai mult rău decât bine. Bolnavii pot dezvolta reacții adverse puternice, care îi pot pune în pericol.

Potrivit unui site de anunțuri, doar luna trecută, peste 8.000 de români au încercat să cumpere sau să vândă două tipuri de antivirale despre care pretindeau că sunt folositoare în faza incipientă a bolii Covid-19. Pentru că administrarea acestor medicamente fără rețetă poate fi periculoasă, dar și pentru a evita eventuale fraude, reprezentanții site-ului au decis să blocheze toate anunțurile, însă cererea e atât de mare, încât vânzătorii ilegali s-au mutat pe alte site-uri.

Cele două antivirale ar fi produse în Rusia, Ucraina sau China, iar cei care le vând la negru pot ajunge la închisoare dacă vreun pacient pățește ceva după administrare. Medicii noștri atenționează că nu trebuie luate fără recomandare.

Adrian Marinescu, director medical al Institutului "Matei Balș": "Aceste medicamente trebuie să fie prescrise de medic. Asta înseamnă că medicul te evaluează, stabilește dacă ai o urgență și trebuie să mergi la spital. Aceste medicamente nu garantează că iți rezolvă 100% problema. S-ar putea să ajungi în felul asta mai târziu la spital. În urma monitorizării poate reieși că nu au un efect bun, pot fi reacții adverse. Poți să ai niște afecțiuni preexistente care să contraindice medicamentul."

Medicii le recomandă celor care se tem de Covid să se vaccineze, întrucât vaccinul este sigur, aprobat și verificat, spre deosebire de medicamente vândute la negru pe internet.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult