Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Măsurătorile de pe canalul Bâstroe, în impas. Acordul autorităților ucrainene nu a fost trimis către partea română

Your browser doesn't support HTML5 video.

Măsurătorile de pe canalul Bâstroe anunțate de autoritățile române, nu pot începe miercuri, chiar dacă, la discuțiile purtate cu oficialii ucraineni și reprezentanți ai Comisiei Europene, a fost stabilită data de 15 martie, pentru demararea operațiunii.

Măsurătorile ar trebui să arate fără echivoc ce lucrări s-au făcut pe Bâstroe. În acest timp, spre canal, pe Brațul Chilia, trec nave maritime încărcate cu marfă.

Pentru a începe aceste măsurători, țara noastră așteaptă un acord al Ucrainei, care, până miercuri, nu a fost trimis. Negocierile au fost purtate de reprezentanți ai Ministerului de Externe, Ministerului Transporturilor, dar și de oficiali ai Comisiei Europene.

Partea română este pregătită de câteva zile. Sunt peste 20 de specialiști, îmbarcați pe patru nave operative, Donaris 1, 2 și 3 și nava Ares, care așteapta la Ceatal Ismail.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor: "Mergem să ne informăm și să pregătim tehnic inspecția pe care am stabilit-o cu partea ucraineană, care va începe în 15 martie."

Citește și
Tanczos Barna
Tanczos Barna: Nu am primit încă acordul scris al părţii ucrainene pentru măsurători pe Canalul Bâstroe

Tot pe 7 martie, autoritățile din Ucraina au promis că nu vor mai fi făcute lucrări de dragare pe Bâstroe, nici măcar pentru întreținerea canalului, până când nu vor fi lămurite actualele neînțelegeri. Cert este că și astăzi, pe Chilia, au trecut nave maritime încărcate.

O serie de măsurători au făcut specialiștii de la Apele Române, la sfârșitul lunii februarie, pe partea românească a brațului Chilia, în 14 puncte. Reprezentanții Ministerului Mediului au concluzionat atunci că nu avem, deocamdată, informații concludente care să ne spună că există un impact semnificativ asupra mediului în Delta Dunării.

Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat, Min. Mediului, Apelor și Pădurilor: "Să nu uităm că dincolo de brațul Chilia este o țară care este într-un conflict militar. Și că, apropos de permisiune, de ce putem face și când putem face, lucrurile nu sunt atât de simple. Colegii din Ucraina, la întâlnirea la care am participat ne-au spus că au făcut acțiuni de deminare a canalului Chilia și a canalelor care se folosesc în acest moment. Deci discutăm de măsuri de siguranță suplimentare, de asta e nevoie de participarea armatei ucrainene în a asigura securitatea echipajelor care vor face orice fel de intervenții în acel moment."

Măsurătorile convenite între cele două părți vizează distanța dintre kilometrul opt și kilometrul 116-118, dintr-un mal în celălalt. Operatiunea ar trebui să dureze zece zile. Neoficial, vineri ar urma să aibă loc o nouă rundă de negocieri. Miza este aceea de a verifica dacă ucrainenii au adâncit canalul Bâstroe, în așa fel încât să poată circula pe acolo, spre porturile lor, nave cu marfă, astfel încât să evite canalul Sulina.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult