Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturiile localnicilor din Lungești, speriați de racheta care a căzut lângă casele lor. „Am crezut că vine de la Putin”

Your browser doesn't support HTML5 video.

A început războiul! Asta au crezut locuitorii localității Lungești, din Vălcea, după ce s-au trezit cu o bucată dintr-o rachetă. Neștiind despre ce este vorba, s-au speriat.

În realitate, racheta cu pricina nu este una militară și a fost lansată, controlat, în cadrul unui experiment menit să aducă ploaia. Ar fi trebuit să se autodistrugă la 3.000 de metri altitudine, dar ceva nu a funcționat corect și s-a prabușit. Partea bună este că în tot județul a început să plouă.

Fragmentul desprins dintr-o rachetă a aterizat în comuna Lungești, la zece metri de case, și s-a înfipt în pământ.

Martor: „Am crezut că a început războiul, că vine de la Putin”.

Martor: „Am văzut-o când a trecut și apoi s-a înfipt în pământ”.

Citește și
racheta
O rachetă antigrindină s-a prăbușit în Vâlcea. Polițiștii au intervenit imediat GALERIE FOTO

Acest segment ar fi trebuit să se autodistrugă la trei mii de metri altitudine, dar a intervenit o defecțiune tehnică. Racheta, care cântărește opt kilograme, a fost lansată din Ștefănești, județul Vâlcea, și a respectat traiectoria care a purtat-o la cinci kilometri distanță. Ajunsă în nori, deasupra localității Lungești, a eliberat iodura de argint care creează nuclee de condensare menite să provoace ploaia. Problemele au intervenit după ce iodura de potasiu a intrat în reacție, iar tubul, o componentă a rachetei, a rămas întreag.

General Gheorghe Căunei-Florescu, șeful Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor: „A venit sub formă de piatră, pentru că această rachetă nu explodează, ea nu prezintă un pericol, și nu este construită în așa fel încât să explodeze și să producă daune umane. Până astăzi s-au lansat un număr de 46 de rachete, racheta cu numărul 47 din timpul lansării, azi, la 8:12 minute, nu a funcționat și nu a startat așa cum prevede tehnologia”.

Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a început, de miercuri, primul experiment prin care încearcă să provoace precipitații cu ajutorul unor rachete lansate de la sol.

Racheta a adus la sol cinci litri de apă pe metru pătrat.

General Gheorghe Căunei-Florescu, șeful Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor: „Este o necesitate să aducem apă. Experimentul merge foarte bine și am adus cantitate mare de apă la sol. Activitataea se desfășoară la punctul Segarcea și la Drăgășani”.

Experimentele continuă în județele Prahova și Vrancea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult