Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marș pentru victimele violenței domestice în opt orașe din România. „Cerem protecție și siguranță pentru femei”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Numărul cazurilor de violență domestică este în creștere în țara noastră, arată ultimele date ale autorităților.  

Până la sfârșitul lunii august au fost emise peste 8.000 de ordine de protecție provizorii. Ca să tragă un semnal de alarmă asupra fenomenului, sute de oameni din opt orașe din țară au demonstrat pașnic, pentru siguranța femeilor.

La Cluj-Napoca oamenii s-au adunat în centrul orașului și au avut același mesaj - violența nu poate fi acceptată. Printre ei s-a aflat și Ștefania, victimă a unor abuzuri în familie. Ca să se vindece, ea a decis să rupă complet legătura cu tatăl ei.

Ștefania, studentă: „Nu l-am numit abuz până când nu m-am educat despre subiect. M-am mutat din casa părinților, am început să merg la psiholog, să învăț să mă apar singură” .

Nesiguranța e resimțită tot mai des și pe stradă, spun femeile care au venit la demonstrație.

Citește și
impuscat denver
Momentul în care o poliţistă din SUA a împuşcat mortal un bărbat de culoare, după ce a confundat un marker cu un cuțit. VIDEO

Fată: „Merg pe stradă și mi se întâmplă să se facă remarci, să se strige după mine. În Romania mi se pare că e văzut acest lucru ca o normalitate”.

Băiat: „În general, băieții sunt foarte prost educați în direcția aceasta de respectat femeile, cel puțin asta am observat în grupurile mele”.

Și la Timișoara oamenii au ieșit în stradă să-și facă vocea auzită și să tragă un semnal de alarmă.

Simona Ionescu, președinta asociației SPICC: „Cerem protecție și siguranță pentru femei. Femeile din rural, femeile din localitățile din urbanul mic nu au acces la servicii, nu pot să beneficieze și de puținele instrumente de protecție care ne sunt puse la dispoziție”.

Ruth Borgfjord, queer sisterhood Cluj HOLLTOP ORG: „Ele să fie protejate, să aibă acces la servicii de babysitting, să poată să își continue serviciul, să aibă acces la servicii pentru copii cu dizabilități. Să nu se aștepte până la al doilea, al treilea incident sau moartea unei femei ca să se ia măsuri”.

Astfel de acțiuni au avut loc în opt orașe din țară ca parte a celei de-a noua ediții a marșului „Împreună pentru siguranța femeilor”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult