Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marele maestru de șah Hans Niemann, acuzat că ar fi trișat în peste 100 de partide. Un campion mondial a lansat acuzațiile

Hans Niemann este bănuit că a manipulat rezultatele în cazul unor partide online. Campionul mondial la șah Magnus Carlsen acuză un mare maestru că ar fi trișat în peste 100 de partide.

Cu toate acestea, campionul mondial nu a oferit dovezi cu privire la acuzațiile sale, dar o investigație ulterioară derulată de organizatori, chess.com, stabilește că acuzele ar putea fi reale, iar Niemann ar fi trișat „mult mai des”.

Americanul Hans Niemann, mare maestru și un jucător celebru de șah a recunoscut că a trișat în jocurile de amatori când era mai mic, dar neagă că a făcut acest lucru în competiții, transmite BBC.

Tânărul de 19 ani, i-a acuzat pe Carlsen și Chess.com că încearcă să-i ruineze cariera.

Scandalul a început luna trecută, după ce Carlsen, considerat de mulți cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield.

Citește și
șah robot
Copil de șapte ani, rănit grav de un robot în timpul unei partide de șah

De la acuzații voalate s-a ajuns la acuze deschise, săptămâna trecută.

Chess.com a finalizat o investigație de 72 de pagini asupra partidelor în care a jucat Niemann, în condițiile în care pe site concurează jucători de top din lume și sunt și premii importante în bani.

Ancheta, sprijinită de computere

Site-ul, care l-a banat pe Niemann pentru presupusa înșelăciune, susține că este probabil ca acesta să fi trișat chiar în 2020, inclusiv în concursurile cu premii în bani, și împotriva unor figuri „cunoscute” foarte bine cotate din joc.

Analiza a comparat mișcările lui Niemann cu cele sugerate de computerele de șah - care sunt mult mai puternice chiar și decât cei mai buni jucători - și cu probabilitatea rezultatelor sale, printre alți factori.

„În general, am descoperit că Hans a trișat probabil în peste 100 de jocuri de șah online, inclusiv mai multe evenimente cu premii în bani”, se arată în raport.

„Avea deja 17 ani când probabil a trișat în unele dintre aceste meciuri și jocuri. De asemenea, a transmis live pe internet 25 dintre aceste jocuri”.

Raportul contrazice declarațiile făcute inițial de Niemann, conform cărora a trișat în jocurile informale de pe site, doar când avea 12 și 16 ani, dar niciodată în competiții sau când făcea streaming pe platforme de jocuri, precum Twitch.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult