Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Spitalul din Ploiești nu avea autorizație ISU. În februarie a fost amendat cu 10.000 de lei

Your browser doesn't support HTML5 video.

O nouă tragedie produsă într-un spital îndoliază România și arată cât de suprasolicitat și plin de lipsuri este sistemul sanitar.

Doi bolnavi de Covid au murit și o infirmieră a fost grav rănită, în incendiul produs în zori la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Ploiești. Este al 11-lea incendiu înregistrat în acest an de pandemie, într-o unitate medicală. Spitalul nu avea autorizație de securitate la incendiu.

21 de pacienţi se aflau în secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti la ora 4 şi 15 minute când a izbucnit incendiul. În salonul cuprins de flăcări luptau cu boala doi bărbaţi, de 74 şi 75 de ani. Erau agitaţi şi îşi tot smulgeau măştile de oxigen, spun medicii, care au decis să-i monitorizeze permanent. O infirmieră şi o asistentă aveau grijă de ei. Lucia Ramona Vasile, medic șef secția de infecțioase SJU Ploiești: "Asistenta a ieşit ca să aducă ceva, un încărcător şi un alt pulsoximetru, moment în care infirmiera a tras patul, pentru a face loc spre priză. În acel moment era singură acolo şi probabil că atunci s-a întâmplat, într-o fracţiune de secundă." Cu combinezonul în flăcări, infirmiera a reuşit să iasă din încăpere iar colegele i-au sărit în ajutor cu extinctoarele. Cei doi bărbaţi rămaşi în salon nu au avut scăpare. Unul dintre ei are şi fata infectată cu coronavirus, internată la terapie intensivă, în stare gravă. Bogdan Nica, manager SJU Ploiești: „Regret enorm că au decedat doi pacienţi şi cred că am luat, zicem noi, toate măsurile, dar probabil că niciodată nu-i destul." După activarea planului roşu de intervenţie, la faţa locului au ajuns șapte maşini de pompieri şi 40 de ambulanțe - unele venite din Bucureşti. Lt. col. Alexandru Muscalu, comandant ISU Prahova: „Incendiul a fost lichidat în trei minute. Se manifesta cu flacără când au ajuns colegii mei, dar fiind un salon mic au reuşit să stingă foarte repede." Echipajele au transferat 15 pacienţi la spitalul judeţean din Ploieşti.

Infirmiera rănită, în vârstă de 53 de ani, a fost transportată la spitalul Floreasca din Capitală. Îngrijorată, faţa ei s-a dus într-un suflet la spital.

Spitalul nu avea autorizație de la ISU

 

O secție renovată în 2018, cu instalație electrică nouă și verificată, cu detectoare de oxigen și cu un personal instruit sistematic în privința incendiilor. Aceasta este prezentarea făcută de managerul Spitalului de Urgență din Ploiești, Bogdan Nica, unității medicale unde doi pacienți și-au pierdut viața, în flăcări. Cum de a fost totuși posibilă tragedia? Deocamdată, nu avem un răspuns.

Bogdan Nica, manager SJU Ploiești: „În momentul asta mă duc să aduc documente pentru parchet.” Reporter: „Ce va reproșați?” Bogdan Nica, manager SJU Ploiești: „Tot, absolut tot, tot ce s-a întâmplat.”

Criminaliști și pompieri au făcut cercetări la fața locului, pentru a stabili cauza incendiului. Potrivit procesului verbal încheiat de specialiștii ISU, este posibil că flăcările să fi pornit de la o priză, atinsă de un pat care a fost mișcat.

Cert este că secția de boli infecțioase a spitalului județean Ploiești nu avea, din 2014, autorizație de securitate la incendiu.

Polițiștii prahoveni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Din experiențele trecute știm că va fi un proces de durată aflarea cauzei incendiului. 

Unul dintre specialiștii care s-au aflat joi la fața locului a spus, neoficial, că este posibil să fi fost vorba despre o scânteie care a declanșat tot incendiul din cauza concentrației foarte mari de oxigen.

Cosmin Stan: "Așa arată un spital de boli infecțioase în România anului 2021, și din păcate nu este singurul de acest fel. Aici la Ploiești avem aceste 3 pavilioane ale spitalului de boli infecțioase, clădiri construite dinainte de anii 70, după cum mi-au spus locuitorii din zonă, înghesuite toate în această curticică, între blocuri, în zona de nord a orașului. Aceste clădiri au mai fost modernizate din când în când, pe alocuri, însă ele ar fi trebuit să facă față afluxului mare de pacienți cu Covid în stare gravă din aceste zile".

În luna februarie, spitalul a fost amendat cu 10.000 de lei pentru lipsa autorizației ISU. Managerul Bogdan Nica spune că, pentru a obține acest document, este nevoie de investiții.

Raluca Vasiloaie, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova: “Până în prezent nu a fost depusă nicio solicitare referitoarea la obținerea autorizației de securitate la incendiu. După ce vom primi această solicitare ne vom deplasa în teren și vom verifica dacă documentația corespunde cu realitatea”.

Spitalul a cerut Ministerului Sănătății 5 milioane de lei și nu a primit nimic, susține managerul. Consiliul Județean a alocat, în ultimii doi ani secției de infecțioase 460.000 de lei, bani cu care au fost remediate multe probleme. Documentația pentru obținerea autorizației era în lucru.

Bogdan Nica, managerul SJU Ploiești: “Orice v-aș spune eu și oricâte hărtii aș avea și credeți-mă că am, nu mă face să mă simt mai bine, pentru că știu că au murit doi oameni la spitalul pe care-l conduc”.

Lucia Ramona Vasile: “Suntem în stare de șoc că s-a putut întâmplă așa ceva pentru că avem un personal extrem de instruit. La ora 4 asistentă și infirmiera supravegheau 2 pacienți asistați pe CPAP. Erau 2 ferestre dintre care una deschisă. Noi nu ne putem explica ce s-a întâmplat”.

Managerul susține că, în toate spitalele Covid, personalul își asumă un risc, atunci când tratează un număr mare de bolnavi, cu cantități uriașe de oxigen, care se pot aprinde în orice moment.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult