Modifica setarile cookie
Toate categoriile

MAI vrea introducerea unor brățări de monitorizare a agresorilor, după crima de la Chitila

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anchetă în cazul femeii din Chitila ucisă de soț, deși avea un ordin de protecție împotriva lui, face primele victime.

Șapte polițiști sunt vizați de un control intern, iar trei au deja dosar penal pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și favorizarea infractorului.

Nu este din păcate singurul caz în care polițiștii nu intervin, așa că cei din Ministerul Afacerilor Interne, propun iar monitorizarea electronică a agresorilor prin intermediul unor brățări speciale.

Irina a fost condusă pe ultimul drum la doi pași de secția de poliție unde mergea să-și reclame agresorul fără să fie auzită.

Din 18 decembrie 2019, agresorul avea un ordin de protecție emis de judecătoria Buftea. În aproape 2 luni de zile l-a încălcat de nenumărate ori și de fiecare dată a fost adus aici, dar agenții au închis ochii și l-au lăsat de fiecare dată să plece. Acum, șapte polițiști sunt cercetați disciplinar și riscă chiar să fie destituiti din funcție. Trei dintre ei au deja și dosar penal pentru neglijență în serviciu, abuz în serviciu și favorizare.

Citește și
Irina
O femeie a fost înjunghiată mortal de soțul ei, în Chitila. Cei doi se aflau în proces de divorț

Femeie: „Nu s-a dus numai odată, s-a dus de N ori. Postul astă trebuie desființat că nu ne ajută cu nimic!”

Rudele femeii povestesc că bărbatul făcuse scandal și ajunsese la poliție și cu o zi înainte de atac. De dimineață s-a întors și și-a dus planul la bun sfârșit.

Camerele de supravegehre din zonă au surprins momentul în care mama și fratele femeii au ieșit disperați din casă la cinci minute după ce au găsit-o fără suflare. Ambulanțele și echipajele de poliție au ajuns mult prea târziu pentru victimă.

În total, în 2019, polițiștii au emis aproape 8.000 de ordine de protecție provizorii. 3.000 dintre ele au fost transformate apoi în instanță în ordine de protecție cu o valabilitate de 6 luni.

Fără o lege clară care să le impună agresorilor purtarea unei brățări electronice, acele acte rămân doar niște hârtii în mâna victimelor, care însă ii înfurie și mai tare pe agresori.

Soluția ar fi brățările de monitorizare. Unele transmit automat și victimelor când se apropie agresorul. Altele sunt conectate doar la poliție.

Cristina Horia, Fundația Sensiblu: „În momentul în care a fost această încălcare a perimetrului, a distanței de apropiere, să fie avertizată de organul de poliție fie prin telefon, fie printr-un mesaj. Femeia practic în momentul respectiv va ști ce are de făcut: fie să părăsească zona, fie să asigure pe cineva în jurul ei ca să fie protejată.”

În Austria, țară care are deja implementat acest sistem de monitorizare, agresorii sunt puși să-și cumpere singuri dispozitivul de monitorizare, ca o primă mustrare de conștiință.

La noi, acest proiect de lege nu a trecut încă nici de comisiile de specialitate, însă ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că a cerut ca proiectul să fie adoptat în procedură de urgență.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „Este sesizat dispeceratul de urgență al poliției, automat, fără intervenție umană, odată cu declanșarea unei alerte. Intervine organul de intervenție, care în cazul acestei alerte poate fi pe principiul celui mai aproiat organ de ordine publică fie din Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmeria Română sau chiar poliția Locală.”

Proiectul pilot prevede însă doar 500 de brățări de supraveghere, care vor fi folosite pentru persoanele aflate sub control judiciar, arest la domiciliu, probațiune sau cu ordin de protecție.

Așadar, mult prea puține dacă luăm în considerare că numai în ianuarie au fost emise 627 de ordine de protecție, dintre care 242 deja încălcate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult