Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apartamente dintr-un ansamblu din Ploiești, oprite de la vânzare de ANPC pentru că nu respectă suprafața minimă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisarii de la Protecția Consumatorului au oprit de la vânzare mai multe apartamente dintr-un nou ansamblu rezidențial din Ploiești, pe motiv că nu respectă suprafața minimă prevăzută de lege.

Dezvoltatorul a fost de asemenea amendat după ce a refuzat să-și informeze clienții că locuințele sunt mai mici decât este permis.

Comisarii ANPC au constatat că doi dezvoltatori din Ploieşti trecuseră în acte suprafețe utile mai mari decât aveau în realitate apartamentele. Legea locuinţelor stabilește clar suprafața utilă minimă pe care trebuie să o aibă o locuință: 37 de metri pătrați o garsonieră, 52 un apartament de două camere, 66 unul de trei şi 74 unul de 4 camere. Nu intră în calcul şi suprafața balcoanelor. Nu a ştiut asta un client din Ploiești. Paul Rădoi, proprietarul unui apartament: "Suprafața locuită a fost de 75 de m trecută în contract, și așa a fost.Cu balcon cu tot, da, așa a fost." Comisarii de la Protecţia Consumatorului i-au obligat pe dezvoltatori să corecteze contractele, astfel încât clienții să știe ce cumpără. Unul s-a supus, al doilea a refuzat şi s-a ales cu o amendă de 5.000 de lei. În acelaşi bloc 8 apartamente au fost oprite de la vânzare. Dragoș Drăgănescu, Comisar șef adjunct Comisariatul Regional pentru protecția Consumatorilor: "A fost sancționat din nou pentru această faptă și s-a dispus o măsură fermă de oprire temporară de la comercializare a apartamentelor cu aceste deficiențe". Cei doi dezvoltatori din Ploiești au refuzat să exprime un punct de vedere. Grav este ca situația este asemănătoare și în alte orașe din țară, spune președintele ANPC. Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: "Mulţi dezvoltatori, în încercarea de a avea cât mai multe apartamente pe un palier, au redus dimensiunea cât de tare s-au încumetat arhitecţii să o facă". Legea locuinței are mai multe prevederi menite să ne asigure un minim confort, acasă. De pildă, existența obligatorie a unui loc de luat masa, dimensionat separat față de restul încăperilor. Locul de luat masa trebuie să aibă minim 2,5 metri pătrați. Iar bucătăria alți 5. Atenție, dacă în proiect vedeți masa desenată în bucătărie, atunci cele două suprafețe se adună, iar încăperea trebuie să măsoare minim 7,5 metri pătrați. În plus orice locuință trebuie să aibă și un spațiu de depozitare de minimum 2 metri pătrați. Iar lățimea holurilor nu poate fi mai mică de 1 metru 20. În cazuri similare Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a atenționat mai multe primării să nu mai dea autorizații de construcție.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult