Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Luptă pentru putere la vârful Bisericii Ortodoxe Române. Arhiepiscopul Teodosie ar viza funcția Patriarhului Daniel

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Biseria Ortodoxă Română a început lupta pentru scaunul de partriarh, în condițiile în care acesta este ocupat pe viață de Preafericitul Părinte Daniel.

Arhiepiscopul Teodosie ar viza funcția - conform unor teologi - pentru că nu renunță la cererea de înființare a Mitropoliei Tomisului. Aceasta ar deveni cea mai veche din țară și, potrivit regulilor bisericii, conducătorul ei ar avea șanse mai mari să ocupe la un moment dat scaunul de patriarh.

Criticat sever pentru insistența cu care cere transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în Mitropolie și amenințat cu judecata Sfântului Sinod, Teodosie nu este dispus să renunțe la solicitare.

Biroul său de presă a transmis că: „În ciuda eforturilor de a se trece în umbră și eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Românâ (....) precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisiului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să își exercite atribuțiile (...) pentru a oferi tuturor (...) argumentația atât de bogată a propriei descendențe.” Teologul Bogdan Alexandru Duca este de părere că în spatele acestor cuvinte se ascunde dorința lui Teodosie de a intra pe lista candidaților la funcția de patriarh.

Bogdan Alexandru Duca, teolog: „Miza este clar succesiunea pentru scaunul patriarhal. În cazul în care se înființează Mitropolia Dobrogei, ce a mai funcționat undeva prin secolele 3-6, atunci Mitropolitul Dobrogei ar fi cel care ar tine locotența patriarhală și ar deveni probabil succesorul patriarhului.” Acum, potrivit statului Bisericii Ortodoxe, cel care ar urma să preia locotenența patriarhală de îndată ce scaunul de Patriarh devine vacant este mitropolitul Moldovei. Mitropolia Moldovei - în prezent - cea mai veche, după cea a Munteniei, condusă de Patriarh, ar pierde acest statut daca s-ar reactiva Mitropolia Tomisului, cu o istorie și mai veche. În același timp, mitropolitul Moldovei, Teofan, nu ar mai fi primul pe lista celor care să preia locotenența patriarhală. El se și opune înființării Mitropoliei Tomisului.

Citește și
teo si banescu
Noi tensiuni în BOR. Vasile Bănescu, atac la ÎPS Teodosie: „Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști”

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Cred că nu este nici folositor, nici necesar ca vechile structuri bisericești să fie neapărat reînființate. Cred că preoții și credincioșii constănțeni sunt mulțumiți ca au o arhiepiscopiei la Constanța și fac parte din mitropolia Munteniei și Dobrogei.” Teodosie nu a comentat afirmațiile potrivit cărora ar viza scaunul de Patriarh.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Nu am dezlegare să vorbesc acum. Acum eu mă abțin, nu am ce să vorbesc. Toate se vor lămuri, dar nu așa fulger.”

Bogdan Alexandru Duca, teolog: „Se poate întâmpla ca scaunul mitropolitan să nu fie reactivat, asta da și nu cred că Teodosie se va astepta la un alt rezultat. Ce urmărește de fapt Teodosie să creeze o dezbatere în cadrul BOR, să polarizeze cumva ierarhia din Sfântul Sinod din forul de conducere al BOR cu o miză, urmează să vedem miza.”

Arhiepiscopul Teodosie încearcă să reactiveze Mitropolia Tomisului de peste 20 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult