Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Interceptări în cazul Lucan, acuzat că a exersat transplantul de pancreas. ”Ce autorizație ? Asta este problema?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Poveștile scandaloase din jurul medicului Mihai Lucan continuă cu un nou episod uluitor. 

Denunțătorul din dosar, deputatul Emanuel Ungureanu, îl acuză pe urolog că își făcea mâna pe pacienții care aveau nevoie de un transplant de pancreas, deși nu ar fi avut suficientă experiență pentru astfel de intervenții.

De altfel, Institutul de la Cluj nici nu era autorizat pentru acest tip de transplant, iar Ministerul Sănătății a catalogat totul drept ilegal.

Începută în 2004, povestea apartent "perfectă" a transplantului de pancreas efectuat la Cluj s-a sfârșit brutal în 2016. Atunci, corpul de control al Ministrului Sănătății scria negru pe alb în raportul de după inspecție că ”activitatea de transplant pancreatic s-a desfășurat în mod nelegal, având în vedere că nu există autorizație sanitară de funcționare emisă din partea DSP Cluj”.

Și totuși, pe masa de operație au ajuns 21 de pacienți. Între timp, 4 au murit. În cazul altor 13 pancreasul nu a funcționat și a trebuit extirpat. Doar 4 cazuri sunt considerate operații reușite.

Citește și
Mihai Lucan
Răspunsurile medicului Lucan la acuzaţiile aduse: "Sunt o somitate, iar faima mea este recunoscută internaţional"

Iar Mircea este unul dintre "norocoși": ”Inițial nu am știut decât de transplantul de rinichi. Am aflat cu 15 minute înainte de cel de pancreas. Mi-a fost frică, dar astăzi mă bucur. Sunt un cobai fericit.”

Spune asta după ce a aflat că medicii nu și-ar fi făcut inițial mâna pe animale, așa cum prevăd protocoalele, ci direct pe pacienți.

Silviu Moga, manager institut Cluj: ”Trebuie să existe o echipa experimentată, iar această echipă trebuie să aibă în spate activitate de chirurgie experimentală. Adică pe animale. Nu a existat o cercetare științifică în spate.”

Altă condiție pentru obținerea acreditării pentru transplant pancreatic era deținerea unei autorizații de la Direcția de Sănătate Publică, pe lângă echipe mixte cu experiență și infrastructură adecvată.

Institutul nu a avut așa ceva, dar, totuși, în 2013 a obținut acreditarea prin ordin de ministru.

Cel care ar fi susținut acreditarea Institutului de la Cluj ar fi fost Dan Luscalov, șeful Agenției Naționale de Transplant la acea vreme. Acesta ocupă în același timp și funcția de șef de laborator în subordinea lui Lucan.

Interceptările procurorilor arată că cei doi erau conștienți că actele nu sunt complete.

LUSCALOV: (..)! Știți care...care este problema principală în rest ? Ăă...că n-avem autorizația sanitară de funcționare pentru transplantul de pancreas, că nu-i trecut. LUCAN: Și ce ? Da ce autorizație ? Asta este problema? Ce autorizație ne trebuie pentru transplantul de pancreas? (...) LUSCALOV: Păi știu, domn profesor. Pentru că noi când avem...Toată, tot spitalul are o autorizație sanitară de funcționare (...) Și la transplantul renal este trecut, (...) nu s-a cerut introducerea acolo și a transplantului de pancreas. Și noi avem acreditarea, dar în autorizația de funcționare nu scrie nimic de transplantul de pancreas. LUCAN: Păi mă, da noi suntem primii care am făcut transplant de pancreas. LUSCALOV: Știu.

Emanuel Ungureanu: ”El s-a folosit de Luscalov în multiple chestiuni. Lucan a controlat această agenție și activitatea de transplant ani de zile, și-a imaginat un multitransplant într-o mansardă. El a început transplantul experimental pe oameni, nu pe animale. Primele au fost eșecuri.”

Dan Luscalov ne-a declarat că Institutul nu avea nevoie de autorizație de funcționare pentru obținerea acreditării. Mihai Lucan, în schimb, a refuzat să comenteze situația.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult