Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lista județelor în care masca de protecție devine obligatorie

Your browser doesn't support HTML5 video.

După Galaţi, Vaslui, Maramureş şi Iaşi, începând de luni, purtarea măştilor de protecţie este obligatorile şi în spaţiile publice din Călăraşi, Simeria și Botoșani.

În județul Hunedoara, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Simeria, a hotărât că, începând de luni, cei care nu poartă măşti de protecţie în oraş şi în satele aparţinătoare localităţii, vor fi amendaţi cu până la 500 de lei.

Totodată, protrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoșani, purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi nasului este obligatorie. Adminstratorii şi deţinătorii spaţiilor comerciale, a instituţiilor şi a altor locaţii în care există aflux de cetăţeni sunt obligaţi să monteze covoare îmbibate cu substanţe dezinfectante la intrarea în aceste spaţii.

Prefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan, a adus la cunoștiință că cetăţenii din judeţul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul şi gura acoperite cu măşti de protecţie sau alte materiale textile.

De asemenea, și în județul Galați, locuitorii vor fi obligați, de luni, să își acopere nasul și gură în spațiile aglomerate. Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: “Practic, măsura respectivă nu vizează portul unei măști, ci vizează portul unor mijloace de protecție, astfel încât, atunci când stranutăm sau când tușim, particulele să nu fie transmise în comunitate”.

Citește și
coronavirus masca
Botoșaniul devine al patrulea județ din țară în care masca de protecție este obligatorie

Până acum, decizia purtării mijloacelor de protecţie a gurii şi nasului a mai devenit obligatorie în judeţele Galaţi, Vaslui, Botoșani și Maramureş.

La Botoșani, Comitetului Județean pentru SItuații de Urgență a urmat modelele Galați și Vaslui: nu a mai așteptat ordin de la centru. Femeie: „De când am auzit că vin din Italia, am purtat mască continiu, dar și mănuși. Port în fiecare zi și la orice pas. Dacă mă credeți, port masca și în casă pentru atunci când mai vine cineva pe la ușă.”

Reporter: „Am văzut că nu purtați masca. Nu ați găsit?”

Bărbat: „O am, dar nu cred că este necesară. Când intru în Urgențe s-ar putea să o folosesc.”

Reporter: „Știți că există obligativitatea purtării măștii în spații închise? Vă puneți mască când ieșiți la cumpărături?”

Bărbat: „Da. Sigur că da.”

Reporter: „Masca o aveți la dumneavoastră?”

Bărbat: „Da, sigur! Uitați-o!”

La fel s-a întâmplat și în județul Iași. Măștile sunt obligatorii în spațiile închise. Unii au încercat să improvizeze.

Reporter: „Unde e masca?”

Bărbat: „Nu am, dar în schimb umblu cu alcoolul în buzunar, spirt. Sincer vorbind, parcă nu am aer dacă port mască la nas. Mă feresc, ocolesc persoane.”

Bărbat: „Mănuși mai am, măști mai puține. Am văzut un magazin care vinde măști cu opt lei. O să mai iau, dar au crescut prețurile la toate.”

Femeie: „Am fost la farmacie aici și au spus că nu au. O să îmi pun baticul.”

Femeie: „Legea-i lege și unde e lege nu e tocmeală.”

Măștile de protecție sunt obligatorii, de luni, și în centrele comerciale din Iași.

La intrare, clienții fără protecție au fost întorși din drum.

Tânăr: „Având în vedere că nu sunt bolnav, mă gândeam că nu e nevoie de mască.”

Reporter: „Știați că e o bligatoriu cu mască în spații închise?”

Tânăr: „Sincer, nu.”

Și șeful Direcției pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a recomandat, într-un mesaj pe Facebook, ca oamenii să poarte măști, pe stradă. Inițial, autoritățile precizaseră că doar bolnavii ar trebui să se protejeze. Medici din toată lumea susțin, acum, contrariul.

„Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejați și să protejați pe alții. Puteți improviza!", mai spune Raed Arafat.

Nimeni nu poate primi clienți care ignoră decizia autorităților. Amenzile sunt drastice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult