Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea bugetului de stat pentru anul viitor intră în dezbaterea Parlamentului. ​Opoziția a propus mii de modificări

Your browser doesn't support HTML5 video.

Luni, 18 decembrie, începe, în Parlament, dezbaterea proiectului de buget pe anul 2024. Opoziția a propus, prin amendamente, o avalanșă de modificări. Parlamentarii USR, de pildă, spun că cifrele au fost aruncate la întâmplare și cer schimbări masive.

În același timp, mediul de afaceri susține că veniturile pe 2024 au fost supraestimate de PSD și PNL.

Povara acoperirii deficitelor va cădea, din nou, pe umerii celor din domeniul privat, spun antreprenorii.

Cei de la USR avertizează că dacă bugetul va rămâne în forma adoptată de Guvern, deficitul din vistieria statului va fi uriaș.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR: "E un buget care are o gaură de aproximativ 41 de miliarde lei în total. Au substimat, ca și anul trecut, încasările. Gaura asta din buget, pe care ei se fac că nu o văd, înseamnă două autostrăzi de pste 100 de km care traversează munții, două autostrăzi pe care le așteptăm de 34 de ani".

Mii de modificări propuse de AUR

USR a depus 400 de amendamente la legea bugetului, în care cere, de pildă, realocarea banilor de la pensiile speciale pentru a acoperi deficitul de la bugetul de pensii, dar și suplimentarea fondurilor pentru Sănătate.

Citește și
Regionalizare
Noi detalii despre regionalizarea României. Ce spune ministrul Dezvoltării. „O decizie foarte mult aşteptată”

Și AUR a anunțat că are 4.500 de modificări pe care le cere la buget. Varianta prezentată de Guvern este nerealistă, consideră liderii formațiunii.

Bugetul pe 2024 prevede o majorare de 13,8% a pensiilor. A inceput deja tiparirea taloanelor pentru ianuarie cu noile sume. Și salariile funcționarilor publici cresc cu 5 la sută.

Pe de altă parte, mediul de afaceri atrage atenția că veniturile pe 2024 sunt supraestimate, în vreme ce cheltuielile - cu salariile si pensiile - vor crește.

Radu Burnete, director Confederația Patronală Concordia: "Problema pe care o vedem atunci când pleci de la venituri nerealiste e că, încercând sa onoreze aceste promisiuni, va realiza ca nu mai ajung banii și, atunci, întrebarea va fi: avem două procente în plus la deficit, cine le acoperă repede?".

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune însă că 2024 va aduce o reducere a risipei și o mai bună colectare a veniturilor.

Aprobat pe repede înainte, bugetul făcut de Guvern pe 2024 se bazează pe o creștere economică de 3,4 la sută față de 2023. Din calculele făcute de Guvern, fondurile pentru educație ar urma să crească cu 61%, pentru sănătate cu 11%, iar pentru transporturi - cu 27%.

Luni, proiectul de buget intră în analiza parlamentarilor ca să primească vot final miercuri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult