Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lecție de istorie la Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia. Voluntarii vor să restaureze pietrele funerare, vechi de 300 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lecție inedită de istorie, la Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia! Mai mulți voluntari participă la o tabără care își propun să restaureze pietrele funerare, vechi de 300 de ani.

Proiectul este finanțat de ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Zeci de voluntari pasionați de istorie au început o minuțioasă operațiune în cimitirul evreiesc din Alba Iulia, care are o istorie de 300 de ani. Fiecare piatră funerară este curățată prin tehnici speciale.

Tânără: „Aici este o inscripție pe piatră și fiecare zonă trebuie curățată de atacul biologic este rezultatul substanțelor cu care a fost tratat înainte”.

Cătălina – studentă: "Este un proces foarte lung în care curățăm, apoi aplicăm o pastă și pe urmă restaurăm efectiv, de exemplu eu aici am grijă de un copil."

Libby - voluntară SUA: "Piatra la care lucrez acum are o inscripție și o să afăm dacă e o femeie sau un bărbat și numele lor și când au murit.”

Cele mai multe pietre funerare conțin elemente cu motive specifice culturii evreiești. Iar pe unele dintre ele apar inscripții și în germană, maghiară sau latină. Cele mai vechi sunt din 1728.

Claudiu Stoian – Universitatea din București: "Am găsit o inscripție ușor de citit a unei doamne în vârstă scrie: "Bătrână doamnă" la care îi era teamă de Domnul o chema Beila și era fiica unui anumit Moșe. A murit undeva în 1840, undeva în septembrie."

Sidonia Onea – expert restaurator Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Dacă inițial piesele erau foarte sobre și nu au simboluri, treptat ele preiau din arhitectură, arhitectura imobilă anumite simboluri, anumite decoruri, anumite elemente structurale."

Proiectul de restaurare are loc în cadrul unei tabere ce a primit o finanțare de 62 de mii de euro din partea ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult