Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lebădă căutată de poliţie în Arad. Localnicii cred că a fost prinsă de "oameni fără caracter"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tristețe mare într-o familie de lebede, aciuată pe un lac de lângă Arad de trei ani de zile. Capul familiei a dispărut fară urmă, iar puii și mama lor au rămas singuri.

Problema s-a transformat însă în una legală, pentru că aceste pasări sunt protejate, așa că poliția a deschis o anchetă și vă patrula mai des în zonă.

Un bărbat are grijă de familia de lebede încă de când și-au făcut cuib pentru prima dată pe lacul din Arad.

Pasările grațioase aveau șase pui. Primeau zilnic grăunțe și îi bucurau pe vizitatori. De o lună de zile însă, masculul a dispărut fară urmă.

Gheorghe Ursăcheanu, localnic: „S-au învățat cu vocea mea, că de trei ani de zile le-am adus boabe de porumb, pită, s-au învățat cu vocea mea”

Reporter: „Ce credeți că s-a întâmplat cu masculul?”

Citește și
Pericolul la care sunt expuse faimoasele lebede din golful Eforie Sud
Lebedele de la Eforie, în pericol din cauza localnicilor. „Mai facem câte o excepţie”

Gheorghe Ursăcheanu, localnic: „Sunt doua variante, ori l-au prins copii de rromi ori de cei care pescuiesc, că mai pun nadă boabe de porumb și ele se duc acolo”.

Pasările sunt o încântare și pentru cei care pescuiesc în zonă. Oamenii au învățat să le protejeze.

Pescar: „Ieri au venit la 5 metri cu puii, nu am vrut să scot plutele cu ac ca să nu le ating, dar mama ridica aripile și apăra puii și face urât și merge așa cu aripile în sus tot pe lângă pui”.

Pescar: „Masculul a dispărut, l-au prins, am auzit că a fost și poliția aici. Oameni răi cu praștia, le-au speriat, l-au prins, l-au agățat și l-au tăiat. Ce poți să cer la omul fară pic de caracter”.

Oamenii au alertat autoritățile când au văzut că masculul nu revine. Dincolo de dezbinarea grațioasei familii, vorbim despre păsări protejate prin lege.

Fulviu Moga, director Lunca Mureșului: „Am făcut o sesizare către primăria Arad și politie pentru a ne sprijini în încercarea noastră de protejare și am primit un răspuns favorabil din partea ambelor instituții și ne-am asigurat că se va intesifica patrularea în zonă pentru a încerca descurajarea de capturare a lor”.

Gabriel Herlo, biolog: „Rugămintea noastră este de a nu le hrăni cu pâine, dacă chiar vrem să le hrănim să se utilizeze grăunțe. Aceste lebede sunt monogame pe viață, nu se știe dacă se va înmulți această familie pe viitor sau nu, rămâne să vedem acest lucru”.

Dacă vor fi identificați, cei care i-au făcut rău lebedei se vor alege cu dosar penal și o amendă usturătoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult