Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lacul Techirghiol, în pericol. Este acoperit de o pătură vegetală, urât mirositoare. Cum au reacționat turiștii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lacul Techirghiol, recunoscut pentru calităţile sale terapeutice, este în pericol. Suprafaţa apei este acoperită de o pătură vegetală, urât mirositoare, care i-a speriat pe turiştii sosiţi în ultimele zile.

În unele zone, în dreptul unor conducte, lacul pare acoperit cu totul. Autorităţile au luat probe şi aşteaptă analizele de laborator, pentru a vedea dacă este vorba despre o poluare produsă de om, sau de o explozie de alge, în urma ploilor, urmate de călduri sufocante.

Bărbat: "Ce or fi deversat ăştia în lac şi lumea vine să se trateze. O culoare de mov, sângeriu! Ia uitaţi oameni buni, faleza unde sunt copiii! Se devarsă, de fapt, în lac. De asta lacul cred că are culoarea pe care v-am arătat-o!"

Aproape tot malul lacului, în dreptul oraşului Techirghiol, este acoperit cu un strat urât mirositor. Pătura, care pare a fi vegetală, se întinde pe o lăţime de cel puţin 50 de metri. Turiştii veniţi la tratament pentru a beneficia de proprietăţile vestitului nămol de Techirghiol susţin că le este foarte greu să reziste în aer liber. Cum vestea a circulat repede, mai ales pe reţelele sociale, mulţi din cei care îşi programseră sejurul aici se gândesc să-l amâne. Deocamdată, mirosul care îi îndepărtează pe turişti nu pare a fi o problemă pentru cei care ar trebui să ia măsuri.

- "Este uşor dezolant, aşteptam altceva, altceva, o plajă mai mare, mai frumoasă, mai fără algele astea. Este ca şi cum este o staţiune veche, părăsită. Aaştepţi să vezi broaştele care sar de pe mal în apă." Cercetătorii analizează probele luate din apă. Vor să afle dacă este vorba despre o poluare produsă de activităţi industriale sau despre o explozie de alge. Mihaela Munteanu, cercetător științific Institutul GeoEcoMar Constanța: "Fiind şi o conductă acolo este posibil să fie şi influenţa conductei şi este posibil ca să fie o înflorire cu alge."

Citește și
Bala
Stațiunea din România de care puțini au auzit. Îi face concurență serioasă celebrului Techirghiol

Reprezentanţii Sanatoriului susţin că dacă este vorba despre o înmulţire spontană şi necontrolată a unor alge, nimeni nu poate interveni pentru că acestea ar ajuta, de fapt, la refacerea stratului de nămol. Însă, dacă numărul lor va creşte, algele vor fi adunate.

Dr. Olga Surdu, Sanatoriul Balnear Techirghiol: "Sigur că algele sunt un element neplăcut pentru pacienţii noştri. Dacă vremea va fi însorită şi apa caldă, ele se vor înmulţi. În urmă cu câţiva ani le-am adunat."

Oricum ar fi, însă, până la venirea rezultatelor, nimeni nu poate să facă nimic, pentru că Lacul Techirghiol este o zonă protejată.

Turist: "Ar trebui să fie curăţată totuşi/pentru turişti este neplăcut!" Analizele specialiştilor vor fi gata marți.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult