Modifica setarile cookie
Toate categoriile

La ce riscuri ne expunem dacă amânăm ratele la bancă. Economist: ”E nevoie de soluții individuale”

Clienții ar putea ajunge să plătească rate mai mari la credite ca urmare a creșterii dobânzilor după ce vor apela la o eventuală amânare a ratelor, avertizează Bogdan Neacșu, președintele Asociației Române a Băncilor și directorul executiv al CEC Bank.

Inflația ridicată face dificilă aplicarea unei soluții universale și de asemenea nu mai avem de-a face cu închiderea economiei ca în perioada de pandemie, astfel că sunt recomandate soluții individuale, adaugă Neacșu, conform Profit.ro. 

Guvernul a pus din nou în discuție un nou moratoriu pentru plata ratelor la credite, de această dată ca urmare a creșterii cheltuielilor populației, respectiv ale costurilor de funcționare ale firmelor. Un proiect pe această temă a fost elaborat luna trecută, fără a mai fi pus pe ordinea de zi a guvernului, și revine acum, într-o formă care nu a fost încă făcută publică.

”Măsura de amânare la plată a ratelor nu este un subiect nou. Au fost discuții cu reprezentanții guvernului, Ministerului de Finanțe, BNR și ai băncilor pe marginea necesității și eficienței acestei măsuri. Sistemul bancar a spus foarte clar că participă alături de Guvern, Ministerul Finanțelor și BNR pentru a găsi cele mai bune soluții pentru clienții care întâmpină dificultăți în rambursarea ratelor. Și facem deja acest lucru. Băncile au demonstrat în ultimii doi ani că pot veni cu soluții viabile și pot fi alături de debitori - fie că este vorba de perioade de grație, de rescadențări sau de restructurări ale creditelor care au ajutat la depășirea cu succes a crizei provocate de pandemie”, declară Neacșu pentru Profit.ro.

Debitorii au mai beneficiat de posibilitatea de a amâna ratele la bănci și în 2020, respectiv prima parte a lui 2021, pe baza unui program guvernamental cu direcția dată la nivel european. Băncile începuseră să aprobe suspendări ale ratelor chiar înainte ca guvernul să vină cu o decizie în acest sens. Judecata de atunci a fost că șocul pandemiei COVID-19, mai ales cel al măsurilor de restricție, este temporar și că plățile vor fi reluate după îmbunătățirea situației medicale. În acest context, băncile au fost scutite și de constituirea unor provizioane uriașe pentru împrumuturile amânate la plată.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult