Modifica setarile cookie
Toate categoriile

La aproape 8 ani de la ultima condamnare, Adrian Năstase le-a cerut judecătorilor să îl reabiliteze

Your browser doesn't support HTML5 video.

După mai bine de 500 de zile petrecute în închisoare, şi la aproape 8 ani de la ultima condamnare, Adrian Năstase le-a cerut judecătorilor instanţei supreme să îl reabiliteze şi să-i redea toate drepturile.

Dacă se întâmplă asta, fostul lider al PSD şi premier al României ar avea dreptul să candideze şi să ocupe o funcţie de demnitate publică. Năstase susţine însă că nu se mai întoarce în politică.

Adrian Năstase a revenit la instanţă supremă după ce în urmă cu 10 ani era condamnat pentru corupţie, în dosarul Trofeul Calităţii. Şocat de sentinţa, în iunie 2012 fostul premier a încercat să îşi pună capăt zilelor cu un pistol, chiar în casa lui din strada Zambaccian, unde poliţiştii veniseră să îl încătuşeze. Acum, cere să fie reabilitat pentru că s-au împlinit patru ani de la a doua condamnare, cea în dosarul Zambaccian.

Reporter: ”A venit şi momentul reabilitării judecătoreşti?

Adrian Năstase: ”Să vedem, ce spune instanţă. Juridic ar trebui să nu fie niciun fel de problemă”.

Ion Cazacu, avocatul lui Adrtian Năstase: ”Este dreptul persoanei, oricine ar fi ea să îşi obţină reabilitarea. Va însemna că aceste decăderi şi interdicţii au încetat, iar fişa lui de cazier va apărea curată”.

Reporter: ”Va avea dreptul de a candida, de a ocupa o funcţie de demnitate publică?”

Avocat: ”Sigur că da. E ca un cetăţean care are toate drepturile”.

Adrian Năstase a primit 4 ani şi jumătate de detenţie şi a fost închis de două ori. În total 451 de zile. Cu toate acestea a fost eliberat mai repede pentru că avea peste 60 de ani, a scris trei cărţi şi a participat la diverse activităţi în spatele gratiilor. De-atunci a plătit şi despăgubiri: peste trei milioane de lei în primul dosar, şi peste 300 de mii de euro, pentru cel de-al doilea. La 71 de ani, fostul Preşedinte al Camerei Deputaţilor susţine că nu vrea să revină pe scenă politică.

Adrian Năstase: ”Lucrurile au evoluat într-un anumit sens şi de asta eu cred că e nevoie de cei mai tineri care vin să rezolve anumite lucruri. Rămân în legătură cu colegii mei şi vom vedea. Dar lucrurile sunt cred suficient de ciudate cu o nouă generaţie care ar trebui să dovedească lucrurile”.

Adrian Năstase mai are de trecut printr-o simplă formalitate, pentru că judecătorii instanţei supreme vor să se asigure că nu a fost inculpat în vreun alt dosar de corupţie. Dar odată ce va avea parte de reabilitarea judecătorească, fostul premier şi lider al social democraţilor îşi va recăpăta topate drepturile şi va avea statutul unui cetăţean onest care nu a făcut închisoare.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult