Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Jandarmul care s-a împuşcat în centrala de la Cernavodă trecuse cu succes testele psihologice

Your browser doesn't support HTML5 video.

O tentativă de sinucidere petrecută la mică distanță de Reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă atrage atenția asupra modului în care sunt testați psihologic jandarmii sau poliţiştii.

În special, cei care îndeplinesc misiuni de siguranță națională.

Șeful de tură al unității speciale de jandarmi de la centrala Cernavodă a încercat să-și ia viața marți dimineață. Tocmai încheiase procesul de divorț, spun colegii, dar la ultima evaluare psihologică fusese declarat apt. În timp ce medicii încearcă să îi salveze viața, procurorii militari anchetează incidentul.

Subofițerul de 44 de ani era într-o încăpere situată chiar lângă Reactorul 1 al centralei nucleare, obiectiv strategic al României. Câțiva angajați au auzit zgomotul făcut de împușcătură și au alertat medicii de pe platformă, care i-au acordat jandarmului primul ajutor. La scurt timp, un elicopter SMURD a aterizat la Cernavodă.

Ana Maria Stoica – ISU DOBROGEA: „Colegii au găsit un bărbat inconştient, care a fost intubat şi preluat de elicopterul SMUD fiind ulterior transportat la Spitalul Judeţean Constanța”.

Citește și
jandarm
Un fost jandarm de 42 de ani din Suceava a murit de coronavirus. Bărbatul nu prezenta comorbidităţi

Crina Kibedi - purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Constanța: „Este în momentul de față internat la terapie intensivă, este intubat şi ventilat mecanic.”

Locul tentativei de sinucidere a fost izolat imediat, iar procurorii militari au preluat ancheta.

Subofiţerul lucrează de mai bine de 21 de ani în Jandarmeria Română. A fost în trei misiuni internaţionale şi chiar a făcut parte din primele efective de jandarmi români care au fost detaşaţi, în 2001, în Kosovo. Superiorii săi spun că a participat la testarea psihologică obligatorie în septembrie 2020, pe care a şi trecut-o cu brio.

Colonel Nicolae Dan - purtător de cuvânt al Unităţii Speciale Jandarmi Cernavodă: „A fost declarat apt pentru executarea misiunii. Nu cunoaştem ce a putut provoca un asemenea incident. Nu a dat niciun semn, adică să fie mai distant sau absent. Din contră, a organizat tura, au stabilit obiectivele pentru data de astăzi pentru misiune.”

Dar subofițerul trecea printr-o perioadă grea, pentru că tocmai încheiase divorţul, iar psihologii spun că un asemenea proces îi afectează pe protagonişti.

Mihaela Rus conduce filiala din Constanța a Colegiului Psihologilor. Este de părere că orice persoană care încearcă să își ia viața, ipoteză confirmată de procurori în acest caz, are probleme emoționale. Și recomandă ca militarii și civili aflați în posturi cheie să fie evaluați și psihiatric, nu doar psihologic.

Mihaela Rus - președintele filialei Constanța a Colegiului Psihologilor din România: „Această evaluare psihologică periodică are ca şi obiectiv evaluarea aptitudinilor pentru muncă în sensul că psihologii evaluează dacă persoana respectivă este din punct de vedere aptitudinal aptă să facă acel job. Trebuia făcută suplimentar o evaluare clinică şi implicit o trimitere către psihiatru, este clar că aici avem de a face cu un episod depresiv, cu episod suicidal."

Starea jandarmului este critică, iar medicii sunt rezervați în privința șanselor sale.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult