Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Izolarea şi carantina, reglementate. Care sunt condițiile în care pacienții Covid vor sta obligatoriu în carantină

Your browser doesn't support HTML5 video.

Izolarea şi carantina au fost reglementate, luni, printr-un proiect de lege adoptat de urgenţă la Guvern.

Noile reguli stabilesc condiţiile în care persoanele care sunt fie suspecte fie au boli contagioase inclusiv COVID vor sta în mod obligatoriu în carantină sau în izolare.

Ca să intre în vigoare proiectul are însă nevoie de girul Parlamentului. Actul vine după ce în ultimele zile, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, bolnavii cu Covid-19 s-au putut externa pe propria răspundere. Deja peste 300 au plecat din spital, deşi nu erau vindecaţi.

Textul de lege adoptat de Guvern defineşte carantina, care se va referi la persoanele sănătoase, suspecte de a fi infectate, respectiv izolarea, care se referă la cele bolnave.

Raed Arafat: ''Carantina, de acum încolo, se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubaţie. Izolarea constă în separarea persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate. Aici se vorbeşte în mod deosebit de internarea pacientului''.

Citește și
Premierul Ludovic Orban isi pune masca de protectie
Ce spune Orban despre renunțarea la măștile de protecție în spații închise până la sfârșitul anului

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că bolnavii vor putea sta în izolare şi la domiciliu, dar numai în mod excepţional, adică dacă nu vor fi locuri suficiente în spitale. Iar pacienţii asimptomatici ar putea fi lăsaţi acasă, în anumite condiţii.

Nelu Tătaru: ''Medicul poate decide evoluția pacientului. Este asumarea medicului, în niște condiții stabilite prin acestă lege, dar și prin patologie''.

Pentru cei veniţi din zonele de risc, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă va putea decide carantina. Şi la nivel zonal va putea fi luată o astfel de măsură preventivă.

Între timp, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, pacienţii cu Covid-19 au început să plece din spitale pe propria răspundere, fără ca autorităţile să le mai poată impune izolarea sau carantina. Şi fără să-i mai poată urmări, chiar dacă au simptome.

Din datele autorităţilor, numai în ultimele 24 de ore, un număr de 350 de pacienţi au plecat din spitale pe propria răspundere. Sunt pacienţi cu sau fără simptome care au dat o simplă declaraţie pe proprie răspundere şi au putut ieşi din spital. Mai departe, legislaţia în vigoare nu permite autorităţilor să-i monitorizeze, iar direcţia de sănătate doar ia act de externarea lor. Doar cei care vor îşi pot anunţa medicul de familie pentru a le supraveghea starea de sănătate.

Raed Arafat: ”A existat un pacient care a necesitat oxigenare, ventilaţie şi a refuzat internarea la spital, a plecat acasă fiind simptomatic, pe declaraţie pe proprie răspundere, ceea ce e un risc major asupra sănătăţii sale, în primul rând”.

Proiectul adoptat stabileşte şi măsura de carantină a bunurilor, adică de separare a bagajelor şi a containerelor de pasageri. Noile reguli decise de guvern trebuie să treacă de votul Parlamentului şi ar putea intra în vigoare până luna viitoare, dacă se va ajunge la un consens politic.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult