Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.  

Amploarea limitată a atacului şi răspunsul tăcut al Iranului semnalează o reuşită a eforturilor diplomaţilor care au acţionat în vederea evitării unui război după atacul cu rachete şi drone iranian de sâmbătă.

Presa şi oficiali iranieni vorbesc despre un număr mic de explozii în urma interceptării a trei drone deasupra oraşului Isfahan de către apărarea aeriană. Ei evocă un atac comis de „infiltraţi”, care nu impune represalii, relatează Reuters.

Un oficial iranian de rang înalt spune că nu există planuri în vederea răspunderii Israelului în urma acestui incident.

„Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am primit niciun atac extern, iar discuţia înclină mai degrabă către infiltrare decât atac”, declară el.

Citește și
iran
Sultanatul Oman condamnă atacul israelian contra Ispahanului. „Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă”

Răspunsul Iranului „pare să arate că Iranul caută să dezescaladeze, minimalizeze impactul atacului şi poate să coboare pe scara escaladării de aici”, comentează şeful Programului de Securitate în Orientul Mijlociu al centrului de reflecţie Center for a New American Security, Jonathan Lord.

Israelul nu a spus nimic despre incident, după ce a ameninţat zile la rând că plănuia să se răzbune după atacul iranian de sâmbătă.

Cei doi vechi inamici se îndreptau către o confruntare directă în urma unui presupus atac istaelian, care a avut loc pe 1 aprilie, care distrus o clădire în complexul Ambasadei iraniene la Damasc, şi în care au fost ucişi mai mulţi ofiţeri iranieneni, inclusiv un general de rang înalt.

Represaliile iraniene, printr-un atac direct vizând Israelul, au fost fără precedent, însă nu au ucis pe nimeni şi au cauzat doar pagube minore Israelului şi alaiţilor săi, care au doborât sute de rachete şi drone.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult