Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Învierea Domnului, sărbătorită de mii de credincioși. „Sunt din Viena și am venit special pentru acest eveniment”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Noaptea trecută milioane de români au auzit vestea cea bună: ”Hristos a înviat!”, care le-a adus bucurie și liniște în suflet.

Creștinii ortodocși din toată țara s-au adunat azi-noapte la biserici și mănăstiri pentru a sărbători Învierea Domnului și a răspunde într-un glas ”Adevărat a înviat”.

Ieșenii care s-au strâns la Mitropolie și-au înălțat gândurile bune în Noaptea Învierii. Băiat: „Așteptările mele ar fi să fiu o persoană mai bună decât sunt acum!”

Băiat: „Am postit mai ales Săptămână Mare și abia aștept să mă împărtășesc! Mă voi duce acasă și voi ciocni un ou cu familia.” După ce au luat lumină, oamenii au cântat în cor, după obicei. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: „Prin învierea lui Cristos am fost duși de la moară de la viață și ridicați de la pământ la cer, precum Cristos a înviat, Adevărat a înviat Cristos Domnul." Și Catedrala Mitropolitană din Timișoara s-a transformat într-un altar al luminii. Reporter: Lumina o duceți așa aprinsă până acasă?

Femeie: „Așa o duc, da.” Bărbat: „Am venit să luăm lumină, să ne bucurăm de această sărbătoare. Mâine cu familia, în primul rând.” Pe litoral, Lumina Sfântă a fost adusă pe mare de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a acostat cu o barcă în Portul Tomis. De pe malul apei Teodosie a plecat intr-o procesiune cu un sobor de preoti si cu sute de localnici si turisti. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Am venit pe mare pentru că așa a venit cel ce a adus pentru prima data lumina lui Hristos, lumina Credinței, aici, în Sciția Minor, de odinioară Dobrogea noastră, așa a venit Sfântul Apostol Andrei.” 3000 de credincioși au mers la Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța pentru a primi vestea Învierii. Fetiță: „Îmi plac foarte mult Sărbătorile Pascale și sunt fericită că îmi petrec timpul la biserică.”

Reporter: Pentru ce te rogi?

Fetiță: „Pentru bunici, părinți, prieteni și alti prieteni.”

Femeie: „Pentru sănătate, pace, liniște, înțelegere între popoare, între țări, mai ales pace în lume.”

În Bucovina, cei care au fost la Mănăstirea Humorului au cântat veste Învierii în şoaptă, alături de maici şi de preoţi. 1000 de credincioși de la Arad au plecat cu lumină sfântă și cu inima curată de la catedrala arhiepiscopală Sfanta Treime. Femeie: „Am venit cu gânduri de pace, de liniște, de înțelegere și schimbare, de renaștere, pentru că ăsta este simbolul învierii, renaștere, și sperăm într-o schimbare.” Neîncăpătoare a fost și curtea Sfintei mănăstirii Sinaia, unde localnicii și turiștii veniți să petreacă sărbătorile pe Valea Prahovei au spus „Hristos a inviat” Femeie: „Este o seară magică pe care am așteptat-o cu mare drag și cu emoție ne bucurăm că suntem aici.” Printre turiști au fost și străini.   Turist străin: „Sunt din Viena și am venit special pentru acest eveniment. A fost foarte, foarte frumos.” La Galați, Calea Domnească din fața catedralei arhiepiscopale s-a luminat ca ziua, când peste o mie de credincioși au ridicat candelele aprinse. Femeie: „Cu gânduri bune, cu speranță, bucurie și mare credință." Emoția Învierii au simțit-o credincioșii din Craiova. Bărbat: „O aură diferită, nu pot sa zic altfel. O seară specială.” La Târgu Mureș, sute de credincioși au mers la catedrala din centrul orașului să ia lumină și să participe la slujbă.  Lumânările lor s-au aprins de la lumina adusă de o delegaţie a Episcopiei de la Ierusalim. 

Reporteri: Yvette Mîrza, Adrian Crăciunoiu, Marilena Iordache, Roxana Vlădășel, Reka Bereczki

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult