Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Interviu cu Justin Friedman, un înalt oficial din Guvernul SUA. Când va avea România reactoare modulare nucleare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Justin Friedman, un înalt oficial al Departamentului de Stat din Guvernul SUA a vorbit în exclusivitate, într-un interviu oferit corespundentului Știrilor PRO TV, Cosmin Stan, despre instalarea în premieră, în România, a unor reactoare modulare nucleare.

Anunțul oficial al acestui proiect a făcut furori la începutul lunii trecute, iar acum am aflat toate detaliile despre ce înseamnă acest pas îndrăzneț.

Practic, țara noastră va deveni pionier în domeniul producției de energie cu ajutorul unor reactoare nucleare de mici dimensiuni, o tehnologie nouă și inovativă menită să reducă substanțial emisiile gazelor cu efect de seră și deci să contribuie la reducerea poluării.

Compania Americană NuScale a dezvoltat primul astfel de reactor modular care a și primit certificarea autorităților în Statele Unite și, în baza unei înțelegeri cu statul român, urmează să instaleze noua tehnologie în România până în 2027, urmând ca o unitate completă cu șase astfel de module să devină funcțională în 2028.

Dacă chiar va fi așa, atunci România ar putea deveni prima țară din lume care să aibă în funcțiune astfel de capacitate de producție de energie. O premieră care vine însă și cu riscurile aferente, câtă vreme vorbim de o tehnologie nouă, netestată până acum în teren, din punct de vedere operațional.

Citește și
centrala cernavoda
România va avea încă două reactoare nucleare la Cernavodă, cu finanțare americană

Ideea este că, potrivit planului, astfel de minicentrale nucleare ar urma să ia locul vechilor centrale poluante pe bază de cărbuni, care produc acum cam o treime din necesarul de energie al țării, însă cu costuri de mediu extrem de ridicate. Oficialii americani spun că noua unitate de reactoare modulare ar putea crea până la 270 de locuri de muncă directe, inclusiv pentru personal care s-ar putea transfera din vechile termocentrale, iar indirect, numărul persoanelor care și-ar putea găsi de lucru ar fi de câteva mii.

De la vorbe până la fapte mai e însă cale lungă! Veți vedea ce spune oficialul american despre costurile aferente acestei investiții, care nu sunt deloc mici, dar și despre riscurile pe care le presupune noua tehnologie, miercuri la Știrile PRO TV de la ora 19. Totodată, interviul integral va putea fi urmărit joi pe stirileprotv.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult