Modifica setarile cookie
Toate categoriile

INS: Perioada de recenzare a populației a fost prelungită până la 24 iulie 2022

Your browser doesn't support HTML5 video.

Perioada de recenzare a populației a fost prelungită din nou de această dată până pe 24 iulie. Autoritățile au luat această decizie din cauza ratei foarte mici de colectare a datelor din unele județe.

 

În Ilfov de exemplu nici jumătate din populație nu a discutat cu un recenzor, iar în capitală procentul abia a trecut de 50 la sută. Rezultatul? În punctele fixe, unde sunt organziate centre de recenzare sunt cozi uriașe.

 

Cu ziare, cărți, telefoane în mâini sau căști în urechi, peste două sute de persoane așteptau la coadă la centrul organizat la Institutul Național de Statistică. Rândul se ține pe baza unui bon de ordine, însă mulți și-au pierdut răbdarea și au cedat locul.

”Am bon de ordine 170. Trebuie să stăm câte zece ore indiferent unde, ce și cum. Dacă nu ne amendează! În alte țări nu se practică așa. Fă-I online la om, în paltformă, tot și la revedere”.

Citește și
recensamant
Județul din România în care toată populația s-a recenzat

Agnos Herteliu, recenzor: ”Oamenii vin din toate sectoarele Bucureștiului, din toate cele 6 sectoare, cel mai mult vin din sectorul 4”.

Această doamnă a venit decisă să croșeteze până îi vine rândul.

Ioana Petre: ”Fac un pantofior. Să nu mă plictisesc! Stau patru ore la rând și ce să fac”.

La ora 11 și jumătate, la centru de recenzare organizat la Institutul Național de Statistică au ajuns peste 270 de persoane, iar organizatorii au decis să închidă punctul deşi programul este până la ora 20. Sunt 15 angajați ai Institutului Național de Statistică, toți îi ajută pe oameni să completeze chestionarul de recensământ. Centrul a fost deschis în urmă cu o săptămână, iar până în acest moment, au fost recenzate aproximativ 4 mii de persoane.

Azi noapte, la ora 1 s-a încheiat procesul și în acest centru comercial, unde sute de persoane au așteptat de la primele ore.

Autoritățile au prelungit recensământul până la sfârșitul săptămânii viitoare, însă nu mai pot deschide platforma pentru autorecenzare.

Recenzarea online nu mai este valabilă  

Tudorel Andrei, preşedinte INS: ”Am avut o primă etapă de online, nu se poate pentru că este o problemă tehnică, care cere timp și asta înseamnă dislocarea unor resurse din teritoriu”.

”S-a închis și site-ul, nu mai putem folosi site-ul pentru a fi recenzați. Trebuie să venim aici , să stăm la coadă, ca la 1900”.

Dacă oamenii nu apucă să discute cu un recenzor localitățile în care stau primesc mai puțini bani pentru investiții și proiecte. Fondurile europene se acordă în funcție de numărul persoanelor dintr-un județ sau localitate.

Cătălin Raiu, director comunicare INS: ”Pentru cetățeni recensământul este mai important decât votul. Pentru că atunci când mergem să votăm nu avem control pe lista de candidați, însă recensământul îți oferă șansa să pui pe masa autorităților propriile tale nevoi, pentru a forța autoritățile și mediul privat să facă acelele lucruri care țin de bunăstarea noastră în următorii ani”.

În prezent, în Capitală doar jumătate din populație a fost recenzată, iar în județul Ilfov procentul abia a ajuns la 47 la sută. La fel stau lucrurile și în Cluj, Constanța, Iași sau Brașov. La polul opus, sunt județele Botoșani, Vrancea sau Bistrița Năsăud, unde procesul e aproape de final.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult