Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Insectă periculoasă în România. „Gândacul tipograf de scoarță”, considerat dușmanul pădurilor din Europa

Your browser doesn't support HTML5 video.

Arșița și lipsa ploilor au dus la înmulțirea necontrolată în pădurile României a unei insecte periculoase, care distruge de la interior copacii.  

„Gândacul tipograf de scoarță”, considerat dușmanul pădurilor din Europa, a uscat arborii pe mii de hectare în Parcul Național Apuseni.

Pădurile de conifere din două județe sunt afectate, iar soluțiile încercate până acum pentru stârpirea acestor dăunători nu au avut efect.

Dezastru în Parcul Național Apuseni

Copacii cenușii au fost atacați de insectă și s-au uscat pe mii de hectare. Cel mai rău este în județele Cluj și Bihor.

Mădălin Mihăieș, șef pază Parcul Național Apuseni: „Un arbore din specia molid este afectat de gândaci. Se vede efectul, cum se manifestă. Masculul intră, face galerii și apoi vine femela care depune ouă”.

Insecta care omoară copacii are până în cinci milimetri lungime. Femelele, spun specialiștii, sunt cele care rod scoarța, iar larvele care ies din ouălele pe care le depun sug seva arborelului și îl distrug din interior.

Citește și
gandac
Fosila celui mai mare gândac ce a trăit vreodată pe Terra va fi expusă la un muzeu din Marea Britanie

Ca să oprească distrugerile, cei care administrează parcul au pus capcane pentru insecte. Soluția nu a fost însă eficientă. Gândacii s-au înmulțit și mai mult după furtună.

Reporter: S-au înmulțit din cauza schimbărilor climatice sau a secetei?

Tăuț Ioan, profesor universitar USAMV: „Da, sigur. Din păcate, un control cum ne gândim noi, chimic, este aproape imposbil”.

Alin Moș, directorul Parcului Național Apuseni: „Din primele măsuri care au fost luate de la început a fost de eliminarea acelor arbori care au fost atacați, iar în zonă aceste activități nu au fost foarte eficiente, tocmai pentru că era nevoie de un număr foarte mare de oameni și de utilaje”.

Reprezentanții Parcului Național Apuseni se vor întâlni cu cei ai Romsilva și autoritățile de mediu ca să gasească altă soluție pentru a opri dezastrul. Dacă nu vor reuși să extermine rapid gândacul tipograf, parcul, spun ei, riscă să dispară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult