Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inflația lovește tot mai mult buzunarele românilor. Cheltuielile pentru educație sau timpul liber, un lux

Your browser doesn't support HTML5 video.

Loviți de inflație, tot mai mulți români își dau banii doar pentru strictul necesar. În medie, 85% din veniturile unei familii merg pe mâncare, taxe, facturi și transport.

Și, din păcate, investițiile ori cheltuielile pentru educație și recreere au devenit din ceva firesc, un lux.

O femeie din Iași a fost nevoită să se mute la unul dintre copiii ei, pentru a putea supraviețui.

Femeie: „Păi 1.000 de lei e pensia, ce să facem?”

Reporter: Ce facturi v-au venit astă iarna?

Femeie: „Au fost și 1.000 de lei, numai la gaz a fost, plus celelalte”.

Ilie din Cluj-Napoca, fost tăbăcar, nu s-ar descurca fără provizii aduse de la țară. Jumătate din pensie i se duce pe facturi.

Ilie: „Pe facturi 1.000, 1.200 depinde. Jumătate... Pentru toate, apă, gaz, curent...”  

Citește și
Christine Lagarde
Care sunt șansele unei recesiuni în zona euro. Lagarde: BCE va majora rapid dobânzile dacă inflația va continua să crească
Românii, tot mai săraci energetic  

Potrivit Institutului de Statistică, dacă în 2021, în ianuarie-martie, cheltuielile cu locuința, apa, electricitatea, gazele și cu alți combustibili înseamnau 17,3%, anul acesta au ajuns la o pondere mai mare, de 19,1%.

Asta în condițiile în care, deja, o treime dintre români erau săraci energetic. Asta înseamnă că nu-și permit să mențină temperaturi confortabile în locuințe ori sunt nevoiți să renunțe la alte nevoi de bază, potrivit Observatorului Român al Sărăciei Energetice.

Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: „Vedem impactul prețurilor din energie și, în general, a utilităților asupra cheltuielilor. Această creștere de prețuri din energie a dus, practic, la o reducere a venitului disponibil al populației. Este probabil ca alte cheltuieli, cum ar fi cele pentru cărți, ieșiri în oraș, educație, să se reducă”.  

Educația, sport, cultura sau timpul liber, un lux  

Statistica arată că tocmai aceste cheltuieli sunt pe ultimul loc. Dintr-un total de cheltuieli de consum estimate la 3.267 de lei pe lună, doar 54 de lei sunt alocați pentru recreere, sport și cultură, alți 48 de lei pentru hoteluri și restaurant. Educația este pe ultimul loc, cu doar 19 lei, adică 0,6% din total, potrivit INS.

Și banii de concediu sunt tot mai greu de strâns.

Tânără: „Am făcut economii de câteva luni. Tot avem în plan să strângem cât mai mulți bani să mergem în vacanță”.

În primele trei luni ale acestui an, o familie a avut venituri medii de 6.227 de lei pe lună, dar cheltuielile au însemnat mai bine de 85% din sumă, adică 5.324 lei. Restul ar fi bani de economii. Față de 2021, în aceeași perioadă, cheltuielile ocupă o parte mai mare din venituri.

Cum cei mai mulți bani se duc pe consum, pentru investiții în case, terenuri ori acțiuni alocam doar 0,2% din buget conform datelor statistice.  

Citește și: O femeie din Brașov a dispărut de acasă. Sunt informații că ar fi fost omorâtă şi aruncată într-un puţ

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult