Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Administratorii companiilor care nu plătesc la timp contribuțiile sociale pentru angajați ar putea risca amendă și închisoare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Administratorii companiilor care nu plătesc la timp contribuțiile sociale pentru angajați ar putea risca amenda și chiar închisoarea.

Prevederea se regăsește într-o altă ordonanță pe care guvernul vrea să o adopte vineri. Șeful de la Finanțe justifică retoric: ”Oamenii se duc să își ia pensia și văd că nu li s-a plătit contribuția. Vi se pare normal?”. Unii oameni de afaceri se tem însă că textul ar putea duce la abuzuri.

De la 1 ianuarie, patronii care întârzie mai mult de 60 de zile plata contribuțiilor sociale pentru angajațîi lor riscă dosar penal. Cei care datorează mai puțin de 100 de mii de euro și plătesc în final banii se vor alege cu o amendă. Daca banii nu sunt însă recuperați de autorități, pedeapsa este închisoarea între un an și cinci.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „O să vedeți cum companiile de stat își plătesc contribuțiile, o să vedeți că 4-5 miliarde de lei o să vină în primul semestru din stopajul la sursă, e normal, ai termen de conformare de 60 de zile, nu-ți închide nimeni firma, pentru numele lui Dumnezeu, nu sunt banii tăi, sunt banii angajaților.”

Mediul de afaceri este rezervat însă cu privire la această ordonanță. Unii se tem că măsura îi va afecta pe cei care plăteau cu întârziere, dar plăteau. Iar evazioniștii vor găsi în continuare portițe de scăpare.

Dan Schwartz, consultant fiscal: „O astfel de sancțiune penală legată de evaziune fiscală este absolut lipsită de sens și periculoasă pentru mediul de afaceri. Înțeleg problema ANAF de colectare, dar nu rezolvi asta băgând oamenii în închisoare.”

O astfel de sancțiune a mai fost în vigoare în 2017, în timpul guvernării Dragnea. Economiștii susțîn că atunci multe companii s-au ales cu dosare penale, până când textul a fost eliminat prin decizia curțîi constituționale.

Angela Roșca, Coaliția pentru Dezvoltarea României: „Nu le-aș numi neapărat abuzuri, dar în trecut au fost multe situații în care legea a fost interpretată diferit de contribuabil și ANAF, tichete cadou, diurne, impozit cu reținere la sursă pe dobânzi sau redevețe și acolo apare incriminarea.”

Textul propus acum de ministrul Adrian Câciu vizează și alte tipuri de impozite, din dividente și dobânzi, din drepturi de autor, jocuri de noroc sau arendă. Cei mai mulți bani la negru ar fi plățiți în contrucții și celor angajați cu ziua pentru diferite lucrări. Ordonanța se află în dezbatere publică și ar trebui să fie adoptată în ședința de guvern de vineri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult