Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Începe pelerinajul dedicat Sfântului Dumitru cel Nou. Mii de credincioși, așteptați să se închine la sfintele moaște

Your browser doesn't support HTML5 video.

Capitala se pregătește de sărbătoare. Vineri, la Muzeul Satului, a început un târg tradițional de Sfântul Dumitru, iar de sâmbătă începe și pelarinajul la Catedrala Patriarhală, la care sunt așteptați mii de credincioși.

Săptămâna viitoare începe cu o procesiune pe Dealul Mitropoliei, pentru ca, mai apoi, pe 26 și 27 octombrie, să îl sărbătorim pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Capitalei. Muzeul Satului a devenit gazda târgului organizat de Sfântul Dumitru, un eveniment cu tradiție în Capitală. Meșteșugari populari din toată țara au venit să își expună produsele: mâncăruri tradiționale, opinci și produse din ceramică. Petronel Stanciu, meșter în ceramică: „În mare parte candeluțe, confecționate din ceramică, cu un model inedit, patinat cu ceară, după ce, în prealabil, sunt colorate cu culori naturale, obținute din coajă de nuci sălbatice. Au și rol decorativ, și utilitar”.

Credincioșii, prezenți la târg

Este redată atmosfera vechilor târguri, care aveau loc în preajma marilor sărbători religioase, iar credincioșii au venit să admire și să cumpere. Cumpărător: „Față de ceea ce este în exteriorul acestui târg, în interior, e foarte multă pace și te regăsești și reîntâlnești cu tradițiile. Fiecare dintre noi se gândește că trăim un moment de sărbătoare, mai ales că este legată de o zi de prăznuire a Sfântului Dimitrie Ocrotitorul Bucureștiului”. Cumpărător: „Sunt câteva expoziții, mai sus, cu icoane pictate, tablouri. Am venit la târg, parcă mâine, poimâine vine și Sfântul Dumitru, foarte frumos”. Sâmbătă începe, la Catedrala Patriarhală, și pelerinajul organizat de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Aici, pe Dealul Mitropoliei, se vor aduna mii de oameni, care vor să se închine la moaștele Sfantului Cuvios Dimitirie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului, sărbătorit pe 27 octombrie. Oamenii se vor putea ruga și la moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Palama, alături de cele ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena, și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

Luni va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu Sfintele Moaşte. Traseul va fi scurt, la poalele Dealului Mitropoliei, fără să fie afectată circulația, spun reprezentanți ai Patriarhiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult