Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Incendiile de vegetație continuă să facă prăpăd în țară. Cei care își curăță terenurile dându-le foc pot primi amenzi uriașe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Incendiile de vegetație uscată continuă să facă probleme în multe locuri din țară, alimentate de vântul puternic. Sute de hectare au ars, iar intervențiile pompierilor s-au dovedit a fi dificile.

Într-o comună din Vâlcea, vâlvătaia s-a apropiat amenințător de casele oamenilor. Din fericire, nu sunt victime sau pagube materiale. Pompierii atrag atenția că cei care își curăță terenurile dându-le foc pot fi amendați.

În localitatea Păcureți, din Prahova, flăcările s-au răspândit rapid. Zeci de hectare de vegetație uscată au ars, cu toate eforturile pompierilor veniți să lichideze focarul înainte să ajungă în zonele locuite. Sergent major Andreea Ursachi, purtătorul de cuvant al ISU Prahova: „Au fost mobilizate două autospeciale cu apă și spumă și două autospeciale de primă intervenție și comandă, cu un total de 17 cadre. De asemenea, în sprijin, acționează și 10 lucrători și cadrul SVSU Păcureți.” Incendii au fost și în alte zone din Prahova. La Ploiești, vegetația uscată s-a aprins în apropierea unei parcări de tiruri de lângă o rafinărie. Focul a fost stins repede de forțele de intervenție. În Vâlcea, pompierii nu au avut liniște nici ieri. În total, peste 325 de hectare de miriște au ars. Salvatorii, unii veniți și din timpul liber, au intervenit la 26 de focare, în urma apelurilor primite de la oameni. Cel mai rău a fost la Otișani, unde vântul a alimentat pârjolul. Vâlvătaia s-a apropiat amenințător de 19 gospodării și o stână. Pompierii au reușit să le protejeze înainte ca flăcările să ajungă la case. CPT. Sorin Albinaru, purtător de cuvânt ISU Vâlcea: „De urgență s-au deplasat la fața locului 25 de pompieri militari cu 5 mijloace tehnice. Nu s-a putut acționa cu autospecialele, s-a intervenit pedestru, cu mijloacele din dotare.” Nu au fost victime sau pagube materiale. Și în Vrancea, aproape 50 de hectare de vegetație uscată s-au făcut scrum. Primele focare au fost observate marți, pe raza localității Dumitrești. Pe seară, alimentat de vântul puternic, focul s-a extins și într-o localitate vecină. CPT. Florin Olaru, purtător de cuvânt ISU Vrancea: „Peste 100 de pompieri militari și peste 160 de luptători din cadrul ocoalelor silvice, SVSU și salvamont au intervenit cu 25 de mijloace tehnice.” Pompierii atrag atenția că oamenii care își curăță terenurile și dau foc resturilor pot fi amendați cu până la 15 mii de lei, dacă sunt persoane fizice, și cu până la 100 de mii de lei, dacă sunt persoane juridice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult