Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Domeniul de care tinerii români fug, deși le sunt promise salarii ca în Vest

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tinerii fug de munca în agricultură, pe care o consideră rușinoasă. Iar unul din doi părinți nu și-ar da copiii la un liceu agricol, conform unui studiu online, comandat de fundația „World Vision România".

În acest timp, fermierii caută oameni calificați, pentru care sunt dispuși să asigure salarii ca în Vest.

Ionel Burtea este unul dintre puţinii tinerii care mai lucrează în agricultură. Părinţii lui au o plantaţie de mure.

"Nu mai este o agricultură de subzistenţă, cu sapa, vorbim de o agricultură tehnologizată. Cel puţin 4-5 ore pe zi, stat aproape de plante şi văzut ce se întâmplă cu ele, necesită atenţie ca un copil”, spune Ionel Burtea, proprietar plantaţie de mure.

Echipamentele sunt extrem performante, iar salariile pe măsură, spun fermierii.

Citește și
vaslui
Vaslui, polul sărăciei din Europa. Ce s-a întâmplat cu un copil filmat de ProTV acum 12 ani

"Dacă ar fi fost ceva ruşinos, nu mai rămâneam 40 de ani, că chiar fac 40 de ani de agricultură. Îţi dau şi satisfacţie, îţi dau şi bani. Pe timp de vară, în campanie, se câştigă 4.500-5.000 lei”, spune Gheorghe Boldea, administrator fermă.

Aproape două treimi dintre tinerii care folosesc internetul spun că nu ar lucra în agricultură, chiar dacă o consideră esenţială în România.

Absolvent al facultăţii de Cadastru, Cătălin lucrează acum la o fermă din Galaţi.

Reporter: Câţi dintre foştii tăi colegi de facultate mai lucrează în agricultură?

Cătălin: Din câte ştiu eu, niciunul. Sunt cam singurul."

"Nu mai sunt şcoli care să producă mecanici agricoli.Tractorişti nu găseşti, trebuie să-i formezi, după ce-i formezi, în mod sigur pleacă în altă parte”, spune  ing. Florin Simina, şef de fermă.

Studiul realizat de World Vision România mai arata că 1 din 2 români nu și-ar da copilul la liceul agricol. Iar cei care învaţa la aceste şcoli provin din familii cu afaceri în agricultură.

În ciuda statisticilor, unii tineri antreprenori sunt atraşi de agricultură. Cosmin e medic stomatolog, dar şi-a deschis o cramă cu ajutorul fondurilor europene.

"S-a ajuns la un nivel tehnologic în care putem fi ajutaţi foarte mult de utilaje. Au simplificat cel puţin la jumătate munca fizică de care aveam nevoie", spune Cosmin Crăciunescu, proprietar cramă.

Dintre tinerii care ar lucra în agricultură, cei mai mulţi vor să fie horticultori sau apicultori, arata acelaşi studiu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult