Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În timp ce medicii se sting din pricina coronavirusului, la sat, oamenii nu poartă nici măştile gratuite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un doctor din Dolj s-a stins duminică după ce fusese diagnosticat cu temutul virus. Este al 12-lea medic care îşi pierde viaţa de la începutul pandemiei.

În acelaşi timp, un alt medic, şefa secției ATI de la Maternitatea Bucur a fost diagnosticată cu COVID-19. Ea este însă şi subiectul unei anchete. Potrivit unui comunicat al conducerii Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan", doctoriţa s-a prezentat la serviciu, fiind de gardă, deşi avea simptome sugestive pentru infecţia cu coronavirus. Cu toate că avea febră, doctoriţa a evitat, la triaj, completarea rubricii de temperatură. Ea a purtat echipament de protecţie pe toată durata gărzii şi a stat izolată în cabinet. O anchetă epidemiologica este acum în plină desfăşurare.

În același timp, apar noi focare de infecţie în azilele de bătrâni. În Râmnicu Sărat au fost depistate pozitiv 55 de persoane, iar în judeţul Brăila 52 de bătrâni şi angajaţi ai centrelor sunt infectaţi cu noul virus SAR COV-2. Din păcate, cei care se simt rău nu pot fi încă transportaţi în spitalele COVID din zonă pentru că în acestea nu mai sunt locuri.

Pe de altă parte, în toată ţara a început distribuirea măştilor medicinale alocate gratuit de guvern persoanelor defavorizate sau cu venituri mici. Fiecare persoană va primi câte cincizeci de măşti, care trebuie să îi ajungă pentru două luni.

Baxurile cu măşti medicinale, fabricate în China, au ajuns la Galaţi la sfârşitul săptămânii trecute. Abia azi dimineaţă au venit să le ridice reprezentanţii celor mai multe primării din judeţ.

Citește și
Palestinienii poartă mască de protecție pe stradă. Fâșia Gaza este în carantină din 25 august din cauza Covid-19
Palestinienii poartă mască de protecție pe stradă. Fâșia Gaza este în carantină din 25 august din cauza Covid-19

Gabriel Ioan-AvrAmescu, prefectul judeţului Galaţi: „Am primit de la Guvernul României 3 milioane cinci sute şaptezeci şi trei de mii de măşti, măşti care vor fi distribuite către toate primăriile din judeţul Galaţi. Deja, sâmbătă şi duminică au fost programate 40 de primării, din păcate au ajuns doar 21 să ridice măştile."

Ani Nistor, DSP Galaţi: „Beneficiarii măştilor sunt persoanele defavorizate, adică pensionarii care au o pensie până în 704 lei inclusiv, cei care beneficiază de venit minim garantat, cei care beneficiază de ajutorul social și persoanele cu handicap".

Ce spun sătenii despre portul măștilor

Cele mai multe cutii cu măşti medicinale gratuite au ajuns la sate. Primii care le-au ridicat au fost beneficiarii venitului minim garantat, care au şi ajutat la descărcarea baxurilor.

Oamenii recunosc că puţini sunt cei care poartă măşti medicinale la ţară. Doar atunci când sunt obligaţi.

„La chioşc, la farmacie, la pâine. Pe drum, mai puţin, aşa, mai liber, că nu prea o suport, dar aşa, când intru în magazin sau altundeva înăuntru, da, o pun pe figură" spune localnicul unui sat.

„Când avem nevoie, le luăm. La biserică fără ele nu ne lasă" spune o femeie.

La barul din sat, lucrurile se schimbă. „La cârciumă? La cârciumă să păstrează distanţa. Că nu ai să bei cu ea pe… Sau, dacă fumezi o ţigară sau…" spune un alt localnic. În judeţul Galaţi sunt peste 70.000 de persoane care urmează să primească măştile gratuite alocate de guvern.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult