Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În cât timp își vor primi banii angajații aflați în șomaj tehnic. Firmele pot depune documentele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Miercuri este prima zi în care companiile românești afectate de măsurile luate de autorități au putut depune cereri pentru acordarea şomajului tehnic.

Procedurile au fost simplificate la maximum. Banii ar urma să vină în cel mult zece zile, iar oamenii trimiși acasă ar trebui, apoi, să aștepte cel mult trei.

Imediat după decretarea stării de urgenţă, un restaurant din centrul oraşului Bistriţa a fost nevoit să renunţe la servirea clienţilor la masă şi să se rezume la livrări la domiciliu. 8 angajaţi au fost trimişi acasă.

Firma depune acum documentaţia necesară pentru a obţine indemnizaţia pentru şomaj tehnic, adică 75% din salariul fiecăruia.

Viluţa Brătfălean, patron restaurant: „Contabila noastră lucrează la asta. Au sunat angajaţii, ţinem legătura cu ei, nu au făcut presiune dar au sunat şi s au interesat.”

Citește și
Violeta Alexandru
Guvernul a anunțat procedura prin care persoanele în șomaj tehnic vor primi ajutoare financiare

Autorităţile au simplificat procedurile la maxim. Firmele trebuie să depună doar o cerere, lista cu angajaţii intraţi în şomaj tehnic şi o declaratrie pe proprie răspundere cum că activitatea companiei a gost afectată de pandemie. Actele pot fi trimise pe mail. Oamenii sunt încrezători că vor primi banii în maxim 3 săptămâni.

Laura, angajat: Suntem izolaţi, stăm în casă şi aşteptam să treacă tot. Reporter: Ce va spune patronul? Laura: Ne tot sună şi ne spune că spera că nu o să dureze mai mult de o lună de zile.

Ciprian este consilier de vânzări într-un magazin de produse chimice şi electrice din Suceava, judeţul cu cele mai multe cazuri de COVID 19. De miercuri sta acasă, împreună cu familia şi se va ocupa de treburile din gospodărie.

Ciprian Bolohan: „Locuiesc la curte şi sunt foarte multe de făcut, voi avea timp mai mult pentru câinii mei, voi crăpa lemne, voi curăţa centrala.”

Şi de la o fabrică de marochinărie din Sebeş, judeţul Alba, 30 de angajaţi intra în şomaj tehnic. Printre ei şi doamna Violeta, care lucrează aici de 8 ani.

Violeta Haiduc Kreissl, consultant: "Șomajul acesta tehnic ne ajută să ne păzim sănătatea, stând casă, în izolare şi în acelaşi timp primi nişte bani care cel puţin din punct de vedere financiar ne dă o linişte. Noi nu am fi vrut să ajungem aici, dar trebuie să ne conformăm situaţiei."

Presoanele fizice autorizate (PFA), cei care au venituri din drepturi de autor, lucrătorii din cooperație și liber-profesioniștii vor primi şi ei o indemnizație de șomaj tehnic fixă suporatată de stat. Ajutorul maxim este dfe 75% din salariul mediu brut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult