Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Impactul „Black Friday” asupra deșeurilor electronice și importanța reciclării

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aparatele electronice și electro-casnice, în special cele de dimensiuni mici, sunt cele mai aruncate deșeuri, după Black Friday.

În această perioadă, mulți își cumpără aparatură nouă, iar pe cea veche o abandonează în loc să o recicleze. Asta se întâmplă, deși există multe companii ori asociații care pot lua gratuit obiectele de acasă, pentru a le recicla.

Căști, cabluri, stick-uri USB, dar și televizoare sau electrocasnice mari ajung cel mai des în tomberoane sau la gropile de gunoi în loc să fie reciclate.

Totuși, pot fi predate pentru reciclare gratuit. Numeroase asociații, autorități locale sau magazine le ridică din casele oamenilor. Sunt și companii care oferă vouchere dacă înlocuiesc un aparat electrocasnic vechi cu unul nou.

De pildă, la periferia orașului Galați există două centre-verzi, unde sunt colectate selectiv deșeuri care pot fi reciclate. Oamenii pot să ducă singuri aparatele la cele două centre sau, dacă este vorba despre electrocasnice mari, pot cere ajutorul companiei locale de salubritate.

Citește și
incendiu la o groapa de gunoi din Iasi
Incendiu la groapa de gunoi din Titu. Ard aproape trei tone de deşeuri

Angajat Ecosal: „Se pun la dispoziție mașini, dacă este un electrocasnic mare, cum ar fi un frigider, este gratuit.”

Cei care aduc aici electrocasnicele defecte participă, cel puțin de două ori pe an, de Paște și de Crăciun, la campanii în urma cărora sunt premiați. Au primit becuri led sau umbrele, drept răsplată pentru faptul că reciclează electrocasnicele.

Totuși, înainte de a cumpăra un produs nou și de a-l arunca pe cel vechi specialiștii le recomandă oamenilor să încerce să îl repare. Astfel se reduce cantitatea de deșeuri.

Sincron Cristian Pocol, asociația Respo Dee: „Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt categoria de deșeuri cu cea mai mare rată de creștere și noi atâta timp cât achiziționăm ceva de care nu avem nevoie sigur acesta va ajunge deșeu.”

Roxana Puia, marketing directorul Environ: „În ceea ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor electrice România se află cam la coada topurilor. Avem un nivel de circa 35% de obiectiv realizat. În vreme ce media europeană se situează la 46%, iar obiectivele impuse de UE sunt defapt de 65% colectat din media vânzărilor de astfel de produse pe ultimii 3 ani”. Un ONG a organizat la muzeul de Artă Nouă Imersivă din Bucuresti o campanie care își propune să le explice oamenilor că reciclând pot reduce poluarea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult