Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hotelierii de pe litoral caută forță de muncă. Ce salarii au muncitorii străini care vin să lucreze în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu gândul la turiștii care vor veni în vacanță pe litoral, angajatorii caută forță de muncă pentru noul sezon estival.  

Mulți bucătari, ospătari și barmani vor fi din Sri Lanka, Bangladesh sau India. Specialiștii în recrutare spun că în 2023 s-a dublat numărul cererilor pentru a putea angaja oameni din afara Uniunii Europene.

Pentru că numărul românilor care vor să muncească în hotelurile de la malul mării este tot mai mic, patronii unităților de cazare sunt nevoiți să apeleze la străini.

Kevin este din Sri Lanka și este supervizor la un hotel din Cap Aurora. Toți banii pe care îi câștigă îi trimite acasă, familiei.

Kevin, muncitor din Sri Lanka: „În Sri Lanka sunt salarii foarte mici, totul este foarte scump. Am o familie, am doi copii. Soția mea stă acasă cu cei mici. Toți banii pe care îi câștig aici îi trimit acasă. Îmi este dor de familie, dar asta este viața".

Citește și
porcușori
O turmă de porci mistreți, filmată de muncitori în Portul Constanța. Recomandările autorităților

În aceeași situație sunt și colegii săi, tot din Sri Lanka. Amândoi lucrează în barul unui hotel din Eforie Nord.

Shampat, muncitor din Sri Lanka: „Mă simt ca acasă. Oamenii sunt foarte primitori. M-au primit cu brațele deschise și depinde și cum iei lucrurile. Sunt niște bariere în ceea ce privește comunicarea dar, cu timpul va fi ok".

Chamath, muncitor din Sri Lanka: „România a fost cea mai ușoară cale. Am venit să acumulez experiență pentru cariera mea".

Raluca Pințoiu, reprezentantul unui hotel din Eforie Nord: „Avem angajați din Nepal, Sri Lanka, India și, față de anul trecut, anul acesta vom suplimenta cu 20% numărul de angajați străini. Suntem foarte mulțumiți de munca lor. Ei vin pe parte de housekeeping, bucătărie, ajutor de bucătar, ospătar".

Salariile pentru cameriste pornesc de la 2.500 de lei net pe lună și pot depăși 6.000 lei pentru bucătari.

Anca Nedea, managerul unui hotel din Cap Aurora: „Salariile sunt la fel ca pentru români, în sensul că legislația s-a schimbat și au aceleași drepturi ca și românii. Includem și tichetele de masă. Alții aleg să servească masa aici, iar pentru cei care sunt promovați salariile sunt în funcție de grila salarială, adică nu facem diferențe".

Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă: „Anul acesta înregistrăm o creștere fără precedent a cererilor de forță de muncă non-europeană în România. India, Sri Lanka, Nepal, Indonezia și Filipine. Va fi nevoie de dublul numărului de anul trecut, pentru că se emit evize într-un ritm foarte alert pentru a suplini lipsa forței de muncă din România".

Numărul străinilor care lucrează în județul Constanța aproape că s-a dublat în ultimii ani. Doar în primele trei luni ale acestui an au fost depuse peste 5.000 de cereri pentru muncă în țara noastră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult