Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Haos pe șoselele din România după 24 de ore de cod roșu de viscol: "Parcă vine sfârşitul lumii"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primul episod violent al vremii din această iarnă a venit cu un cod roșu de viscol, valabil până la ora 8 în nouă județe din sud-estul României.

Drumurile din Brăila, Tulcea și Buzău au fost închise miercuri seară, odată cu intrarea în vigoare a avertizării. Aceeași măsură a fost luată și în cazul Autostrăzii Soarelui.

Rău este și în celelalte zone ale țării, vizate de coduri portocalii sau galbene, care anunță vânt puternic și ninsori.

Multe șosele au fost blocate după ce rafale violente au pus la pământ copaci și au rupt stâlpi de electricitate. Iar zeci de mii de familii au rămas fără curent.

În plus, joi, în sute de şcoli din judeţele afectate, cursurile sunt suspendate.

Citește și
copac cazut pe sosea
COD ROŞU în 2 judeţe şi cod portocaliu, în 18. Vântul va sufla cu 170 km/h

La graniţa dintre judeţele Botoşani şi Suceava, viscolul a redus considerabil vizibilitatea. Câteva TIR-uri au derapat, apoi, pe o porţiune a Drumului European 58, traficul a fost blocat aproape trei ore din cauza unei dube care a ajuns de-a curmezişul şoselei.

Șofer: "De trei ore stăm aici."

Șofer: "Filmaţi-I pe ăştia care au intrat pe contrasens şi au blocat circulaţia."

Tânăr: "De 2-3 ore stăm. Nu ştiu câte maşini sunt blocate. Multe. Sute."

În Pasul Tihuța, TIR-urile care mergeau spre Transilvania abia au reuşit să înainteze, chiar dacă aveau anvelope de iarnă. Un camion scăpat de sub control a ajuns în şanţ.

Șofer: "E gheaţă, nu pot urca tirurile? Nu se poate, e blocat."

Drumarii au împrăştiat materiale antiderapante, dar efortul a fost aproape în zadar.

Șofer: "Nu putem urca, patinează. Dacă ştiam rămâneam acasă, nu plecăm în cursă."

Vântul a suflat cu furie şi pe Autostrada Soarelui şi a smuls indicatoare. Autorităţile au decis azi-noapte să oprească circulaţia, spre nemulţumirea şoferilor.

Şi în Brăila au fost probleme. Dunărea nu a putut fi traversata cu bacul.

 

Ninge viscolit, vizibilitatea a scăzut foarte mult, acum cred că este undeva sub 50 de metri, de la ora 22 poliţiştii nu au mai permis trecerea spre judeţul Brăila, un judeţ care, practic, din acest moment este închis."

Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi: "Vom asigura, în limita posibilităţilor, tranzitul pentru locuitorii din Galaţi şi din Brăila care vin de la lucru, cu antemergător şi în coloană, cu echipaj de poliţie."

Zeci de localităţi au rămas în beznă, iar şcolile din judeţ sunt astăzi închise.

În Galaţi, pe mai multe drumuri nu s-a putut circula după ce s-a dezlănţuit vijelia.

În judeţul Buzău a fost acelaşi tablou. Vântul a smuls bucăţi din acoperişuri, a rupt copaci, iar panourile publicitare au devenit un adevărat pericol pentru pietoni. Aproape de miezul nopţii, toate drumurile din judeţ au fost închise. Iar elevii nu vor merge astăzi la şcoală.

Două microbuze cu pasageri, care ar fi trebuit să ajungă în Galaţi, respectiv în Chişinău, nu au fost lăsate să înainteze.

Șofer: "Rămânem la Buzău la hotel, vedem unde putem, unde ne permite buzunarul."

Lângă Râmnicu Sărat, acoperişul unei ferme a cedat şi s-a prăbuşit. 29 de oi au murit.

Noaptea a fost crâncena şi pe drumurile din judeţul Braşov. În Pasul Rucăr-Bran, vântul a bătut cu forţa şi zăpada a acoperit şoseaua.

Pe DN1 A, în zona Cheia, peste o sută de brazi au fost puşi la pământ.

Marilena Iordache: "Pe aici nu se mai trece. Suntem la ieşire din Cheia pe DN1 A. Mai bine de 100 de copaci au fost efectiv frânţi de rafalele de vânt."

Rău a fost şi la Breaza, unde mai multe căsutze din lemn au fost distruse. Proprietara maşina avariată: "S-a auzit un zgomot puternic şi a căzut acoperişul aici şi pe maşina mea."

Localnic: "Groaznic, toată lumea s-a panicat parcă vine sfârşitul lumii." La graniţa dintre Harghita şi Covasna, rafalele puternice au rupt zeci de arbori. Unul a căzut pe cabina unui camion, iar şoferul a fost rănit. Bărbatul a fost dus la spital.

În Bacău, acoperişul unui bloc cu patru etaje a fost smuls de vântul turbat. Oraşul a rămas fără apă. Vijelia a rupt firele care alimentau cu energie electrică staţia de captare a apei de la Moinești.

Vântul a făcut pagube şi la Câmpulung, în Argeş. Trei acoperişuri de bloc au fost luate de vânt, de parcă ar fi fost din carton. Patru maşini au fost avariate.

În zona montană a judeţului Dâmboviţa, vântul a bătut cu peste o sută de kilometri pe oră.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult