Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Persoanele care fac filme în România ar putea fi ajutate cu cel mult 10 milioane de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Industria filmului primeşte de anul acesta un sprijin special din partea statului. Cei care fac filme în România, primesc 35% din cheltuielile de producţie, înapoi.

Decizia a fost luată prin Hotărâre de Guvern, iar autorităţile speră să devenim atractivi pentru celebrele case de producţie din străinătate. Iar dacă este promovată România, ajutorul creşte până la 45% şi poate ajunge până la 10 milioane de euro pentru un film.

Au trecut 15 ani de când Cold Mountain cu Jude Law şi Nicole Kidman, premiat cu un Oscar, a fost făcut aproape în întregime în România. De atunci, casele de producţie româneşti au cerut facilităţi fiscale pentru producţia de filme şi abia acum Guvernul a luat o hotărâre în acest sens. În limita a 10 milioane de euro, 35% din banii cheltuiţi pentru un film făcut în România se întorc la producător, fie că vorbim despre producţii 100% româneşti, fie străine.

Alex Traila, reprezentant CNC: “Cu un bonus de 10% dacă ţara este promovată în mod explicit. se poate ajunge la 45% în felul acesta. Este un sprijin nerambursabil. Schema, o valoare de 50 de milioane de euro pe an, pe 3 ani, până în 2020.”

Singura condiţie este că filmul să se facă în colaborare cu o casă de producţie de aici. Marile studiouri americane şi-au arătat interesul.

Citește și
Cinema Arabia Saudita
Arabia Saudită va deschide primul cinematograf, după 40 de ani

Alex Seban, reeprezentant Asociaţie Studiouri de Filme SUA: “Univesal, Sony, Walt Disney Studio, Paramount, toate. România este căutată atât pentru locurile frumoase, castele, biserici, natură, cât şi pentru oameni şi profesionalismul de care deja se ştie pe plan mondial. Producători, regizori, actori, care în ultimii ani s-au făcut remarcaţi de la Berlin, la Veneţia, la Hollywood.”

De altfel, industria cinematografică românească a crescut considerabil. Faţă de anul 2000, când nu s-a produs în România nici măcar un film, acum se fac peste 20 de lungmetraje, anual. Mai puţin de jumătate sunt însă în colaborare cu alte ţări.

Bogdan Moncea, Castel Film: “În industria filmului, un dolar investit aduce cel mai mare impact pe orizonala, mai mare decât orice altă industrie. Dacă se investeşte un dolar de către un investitor străin să spunem într-o ţară, impactul pe orizontală este undeva la 3,7 - 3,8 dolari. Industria hotelieră, turismul în general, materiale de construcţii, diverse servicii, manufactura.”

Reprezentanţii caselor de producţie româneşti spera că străinii vor fi atraşi de noile facilităţile fiscale, cu procent mai mare decât în alte ţări europene. În Ungaria, de exemplu, vorbim de numai 25%, dar în ultimii ani s-au turnat acolo filme celebre precum Die Hard sau Marţianul. Producătorii au evitat România pentru că era una dintre puţinele tari care nu avea astfel de facilităţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult