Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul a reintrodus șomajul tehnic și a definit „munca la gri” prin OUG

Ordonanța de urgență privind reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații ale căror activități sunt afectate de pandemia COVID-19 și ordonanța de urgență pentru combaterea fenomenului de „muncă la gri” au fost adoptate de Guvern.

 

De această formă de sprijin vor beneficia aproximativ  50.000 de persoane iar impactul bugetar total calculat pentru două luni este de 238,4 milioane lei.

Șomajul tehnic a fost una dintre primele măsuri pe care Guvernul le-a adoptat anul trecut, la începutul pandemiei, pentru a proteja angajații și angajatorii, precizează Executivul, într-un comunicat.

Au fost salvate 1,2 milioane de locuri de muncă, printr-o investiție de 4,85 miliarde de lei, în cursul stării de urgență și de alertă, până la 30 iunie, termenul până la care s-a aplicat șomajul tehnic, arată sursa citată.

Tot în ședința de sâmbătă, Guvernul a introdus și măsuri pentru combaterea fenomenului cunoscut sub denumirea de ”muncă la gri”, care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contract de muncă cu timp parțial, ci și în acordarea în fapt de către angajator a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar-contabile, așa numitul ”salariu în plic”.

Citește și
Florin Citu
Testarea obligatorie a personalului medical, discută în Parlament. Florin Cîțu a renunțat la varianta ordonanței

Va fi definită, combătură și sancționată ”munca subdeclarată”, a transmis Guvernul, într-un comunicat.

Va fi redefinită și sancționată munca nedeclarată prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Va fi reglementată contravenția  de acordare a unor drepturi salariale net mai mari decât cele constituite și evidențiate în statele de plată ale salariaților.

Va fi reglementată, în cadrul lanţurilor de subcontractare, răspunderea contractantului căruia întreprinderea angajatoare îi este subcontractant direct, în solidar cu aceasta sau în locul său, pentru drepturile salariale nete restante datorate salariaților de către subcontractant.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult